Cikkek listázása

Nemzeti zarándoklat Fatimába

Induljunk el a zarándokúton Mária felé!

Szerző: Bókay László

Fotó: Körössy László

A legújabb időkben a következő két jelentős hitigazság kihirdetésére került sor: 1854-ben Szűz Mária szeplőtelen fogantatása, 1950-ben pedig Szűz Mária mennybevitele. Úgy tűnik, hogy az Egyház, a pápák különös hangsúlyt helyeznek a Szent Szűz tiszteletére. Gondoljunk csak XIII. Leó Octobri mense kezdetű körlevelére vagy II. János Pál pápa Redemptoris Mater enciklikájára. Az utóbbi kétszáz év csodái mind azt a tényt támasztják alá, hogy Isten a mai ember üdvösségének ügyét szorosan összekapcsolja Jézus Krisztus édesanyjának tiszteletével. Az Egyház e tényre figyelmeztet, és hív mindenkit egy-egy Mária-kegyhelyre, hogy az imádság által és a közbenjárást kérve Istennek tetsző módon éljen az egyén, a társadalom, az egész világ.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a nándorfehérvári diadal 550. és az 1956-os forradalom 50. évfordulójára meghirdetett engesztelő imaév keretében nemzeti zarándoklatot szervez Erdő Péter bíboros vezetésével Fatimába október 17. és 20. között. A püspöki konferencia tagjai meghívták a határon túli magyar főpapokat is, akik közül többen jelezték, hogy részt vesznek a zarándoklaton, hogy a Fatimai Szűzanya közbenjárását kérjék hazánk, a magyar nép lelki megújulásáért. Az ország minden pontján szervezik a nemzeti zarándoklat résztvevőinek programját. Vannak, akik busszal, mások, így a konferencia tagjai és vendégei is repülőgéppel mennek a meghirdetett zarándoklatra.

A püspöki kar által szervezett zarándoklat résztvevői október 17-én utaznak el Budapestről. A Lisszabonban leszálló gép utasait buszok várják, melyek a Fatimába utazás előtt városnézésre viszik a vendégeket. Másnap, 18-án a kálváriához mennek a zarándokok, ahol 10 órakor keresztúti ájtatosságon, illetve utána a magyar kápolnában szentmisén vesznek részt. Ezt követően, körülbelül 13 órakor a jelenések helyét, valamint a látnokok szülőházát tekintik meg. Este rózsafüzért mondanak és részt vesznek a gyertyás körmeneten. Október 19-én a környék nevezetességeit tekintik meg, este pedig ismét körmeneten vesznek részt.

Aki már járt Fatimában, tudja, különös kegyelmekben lehet része. A száz éve még ismeretlen portugál vidéken – mely mára a világ egyik legnagyobb Mária-kegyhelye lett – gyerekek állatokat legeltettek. Az első világháború borzalmait élte Európa, mikor 1916. május 13-án először angyal, majd többször Szűz Mária jelent meg Ferencnek, Jácintának és Lúciának. Mind az angyal, mind Mária imádságra és áldozatra buzdította a gyermekeket.

A jelenésekről beszámoló gyerekeket büntetések sorozata érte. Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy a mások által is megtapasztalt csodák hatására mindenki higgyen nekik, s a Rózsafüzér Királynője néven bemutatkozó hölgy csodáit elfogadják. Volt olyan alkalom, amikor hetvenezer ember volt az úgynevezett Béke Völgyében, s tapasztalta meg a csodálatos jelenések lelki élményét. A három fatimai pásztorgyereknek üzeneteket adott a Szűzanya, melyek az egész emberiségnek szóltak. 1917 májusa és októbere között hat alkalommal jelent meg nekik Mária, melyet 1916-ban három angyali jelenés előzött meg. A Mária-jelenéseket több angyali is követte. Hitelességükhöz az Egyház álláspontja szerint kétség sem fér. A komoly vizsgálatok eredményei közt szerepel például az, hogy a három írástudatlan gyerek előre megjövendölte a mindenki által látott – úgynevezett „Nap-csodát”, melynek során a Nap a szivárvány különböző színeiben tündökölt, zuhant és emelkedett.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>