Cikkek listázása

„Menjetek, tegyétek tanítványommá mind a népeket” (Mt 20,19)

Isten hozott, testvér!

Szerző: Suhajda Lajos SVD

Októberben, missziós vasárnap Jézus parancsára gondolunk: „Menjetek, tegyétek tanítványommá mind a népeket” (Mt 20,19). Ezért imádkozunk, erre adakozunk.
Vannak, akik valóban útnak indulnak, hogy tanítsanak, tanuljanak. Emberséget, szeretetet Jézus tanítása szerint. Ő mondta: „Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket… Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szeretlek benneteket… Arról tudják meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt” (Jn 15,9.12; 13,35).
Szent Pál így fogalmaz: „Jóságos emberségteket ismerje meg mindenki!” (Fil 4,5) Gyakorlati tanácsai közül néhány: „Azokkal, akik örülnek, örüljetek, s a sírókkal sírjatok. Éljetek egyetértésben. Ne legyetek fennhéjázók, hanem alkalmazkodjatok az egyszerű emberekhez” (Róm 12,14–16); „Karoljátok fel egymást, amint Krisztus is felkarolt benneteket Isten dicsőségére” (Róm 15,7); „Viseljétek el egymást szeretettel” (Ef 4,2); „Hordozzátok egymás terhét, így teljesítitek Krisztus törvényét” (Gal 6,2).
Most egy Indiából érkezett levelet közlök. Írója egy osztrák orvostanhallgató, Michael Weiss, aki egy lepraklinikán dolgozott hat hónapig.
Salaam Bombay! Sok mindenre figyelmeztettek, óva intettek: az embertömegtől, a fülsiketítő lármától, a zsebtolvajoktól, a piszkos, kéregető gyermekektől, a sérültektől, akik pénzért mutogatják csonka végtagjaikat, nyomorék testüket.

A nagyváros nem vonz. Másnap már vonatra szállok és vidékre utazom. A legolcsóbb osztályra váltottam jegyet. „Valóban ezt kéri?” – csodálkozott a pénztáros. – A sahibok (fehér emberek) rendszerint az első osztályon utaznak, mintha valamitől meg akarnának menekülni.”

Miért utaztam Indiába? Miért éppen Chettipattiba, egy kis faluba, a déli rész fővárosának közelébe? Azért jöttem, hogy „értelmes” munkát végezzek egy leprabetegek számára létrehozott klinikán.

„Érthetetlen – mondta egy ismerősöm, amikor tervemről értesült – akkor egy egész évet veszítesz nyugdíjkorodból!”

„Isten hozott, testvér!” – Chettipattyban Kannappan várt rám, a klinika egykori betege. A gyógyult betegek különböző szolgálatokat végeznek a kórházban, amelyet 1960-ban dr. Elisabeth Vomstein alapított. Munkássága kezdetén a környéken 1000 emberre 40 beteg jutott, ma 2,5. Akkor a kórház sárkunyhók tömege volt. Ma a legmodernebb felszerelésű klinikák egyike keleten. Indiai alapítású nővérek tartják fenn és vezetik.

Tamil nyelven nehezen értetem meg magam velük. Beszélgetni nem tudok a betegekkel. De Indiában úgysem szájjal, hanem szemmel beszélnek. A szemekben pedig reményt, életkedvet látok. Újra és újra csodálkozom, alig látok elkeseredett, kétségbeesett beteget. Honnan ez a csendes, megelégedett mosoly? Ez a kérdés foglalkoztat állandóan.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>