Cikkek listázása

Boldoggá avatás a Szent István-bazilika előtt

Salkaházi Sára személye példakép számunkra

Szerző: MK

Fotó: Vida József

Olyan boldogot kaptunk, aki megharcolta a modern ember harcait, és éppen ezért hiteles példakép számunkra, akinek közbenjárásáért fohászkodhatunk, amikor a rendszerváltozás veszteseiért, a szociálisan rászorulókért, a magyar egyházért, a papi és szerzetesi hivatásokért imádkozunk. Ezekkel a szavakkal köszönte meg Berkecz Franciska, a Szociális Testvérek Társaságának elöljárója azt, hogy a Szentatya Sára testvért az oltár dicsőségére emelte.
XVI. Benedek pápa ez év április 28-án írta alá a Salkaházi Sára szociális testvér vértanúságát elismerő dokumentumot. Ezzel megnyílt az út Sára testvér boldoggá avatása előtt. A kihirdetésre szentmise keretében 2006. szep­tember 17-én került sor a budapesti Szent István-bazilika előtti téren.

Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros mutatta be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjainak, határon túli magyar püspököknek, Ternyák Csaba érseknek, a Papi Kongregáció titkárának, Juliusz Janusz apostoli nunciusnak és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjainak a részvételével. A koncelebráló püspökök közt volt Orosch János pozsony-nagyszombati segédpüspök, Majnek Antal munkácsi püspök, Schönberger Jenő szatmárnémeti püspök, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Tamás József gyulafehérvári segédpüspök, Tempfli József nagyváradi püspök, Pénzes János szabadkai püspök és Huzsvár László nagybecskereki püspök.

A szertartáson jelen volt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a közjogi méltóságok közül megjelent Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, és Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

A szentmise elején Erdő Péter bíboros magyarul és szlovákul köszöntötte a megjelenteket, külön is kiemelve a Sára testvér szülővárosából, a Kassai Főegyházmegyéből érkezett szlovák és magyar híveket, és Stanislav Stolárik kassai segédpüspököt, aki Alojz Tkáč érsek képviseletében érkezett, valamint Pásztor Zoltán püspöki helynököt.

A boldoggáavatási kérelmet a szentírási részek elhangzása előtt Ruppert József piarista atya, a boldoggáavatási ügy posztulátora terjesztette elő és ő ismertette Salkaházi Sára életútját is.

A Szentatya boldoggá avatásról szóló apostoli levelét magyarul Erdő Péter bíboros olvasta fel.

A Salkaházi Sárát ábrázoló molinó leleplezése, amely a kihirdetés egyik ünnepélyes mozzanata, a Christus vincit dallamára történt.

A szentírási részek szlovákul és angolul, az Evangélium magyarul hangzott el.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>