Cikkek listázása

Egy nagy sikerű előadás a családról

Ahol a család, ott a jövő

Szerző: Németh Norbert

A házasságnak jövője van – A házasság a 21. század kihívásai között címmel tartott nagy sikert arató előadást Szombathelyen Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke a Győri Püspöki Hittudományi Főiskola Szombathelyi Hittanár Szak Dogmatika Tanszéke, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szombathelyi szervezete és a Szombathelyi Egyházmegyei Ifjúsági Fórum (SZEIF) közös szervezésében.
Az előadáson jelen volt dr. Konkoly István szombathelyi megyés püspök, dr. Horváth Lóránt Ödön csornai apát, prépost-prelátus, a város papjai, valamint közel 300 érdeklődő, akik házasságban élnek, vagy erre készülnek.

A szombathelyi Hittanárképző Főiskolán immár ötödik féléve az a hagyomány, hogy a dogmatika előadások keretében félévente egy-egy vendégelőadót hívnak meg az aktuális félév témájának megfelelően. Az idei félév a szentségtané, vagyis ennek keretében a házasság szentségéről is tanítanak.

Bíró László püspök atya személyében olyan ember jött tanítani minket, aki nem könyvekből, hanem nagyon komoly lelkipásztori munkájából és annak tapasztalatából (lelkivezetések, gyóntatások, jegyesekkel, ifjúsággal, családos közösségekkel való foglalkozásból) országosan ismeri a családok és a házasság helyzetét és titkát. Bíró püspök atya először a házasság intézményéről adott egy reális európai képet, de úgy, hogy a remény jeleire is rámutatott, a házasság intézményén túl a szentségi valóságáról, az egységből és az elajándékozott életből fakadó boldogságról beszélt, majd a házasság kiteljesedéséről, a családról, az élet védelméről szólt.

II. János Pál pápa többször rámutatott, hogy nem a házasság van válságban, hanem korunk embere, aki a válságát magával viszi a kapcsolataiba, így a házasságba is. Nemzetünknek, a világnak egyre nagyobb szüksége van a jó házasságokra, ami nem a szép szertartáson múlik, hanem a megélt szereteten. Ahol a család, ott a jövő.

Az előadás egy izgalmas dialógussal folytatódott. A hallgatóság igényes kérdéseire a püspök atya nagyon tiszta és világos válaszokat adott, kiemelve, hogy az em­ber, a társadalom és Magyarország jövőjét is a házasság helyezi szilárd alapra. A jó házasság ad alapot az egészséges, életerős családoknak, a társadalom pedig olyan lesz, amilyenek az alkotóelemei, vagyis amilyenek a családok.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>