Cikkek listázása

A Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskolában jártunk

Családias környezetben: tiszta szívvel, jó levegővel

Szerző: Fazekas Orsolya

Fotó: Fazekas Orsolya

A Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskola 2005 szeptemberében nyitotta meg kapuit a Baranya megyei Abaliget községben. Az intézmény jelentős szerepet tölt be a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola gyakorlati képzési tevékenységében: ellátja a bevezető módszertani gyakorlati oktatást, lehetővé teszi a hallgatók számára az alsó tagozatos és a felső tagozatos tanítási gyakorlat, valamint a folyamatos intézményi gyakorlat teljesítését.
Meghitt, családias légkört sugároz az épület. Ott jártakor az igazgatónővel, Bartos Erikával beszélgetett lapunk munkatársa.
– Ma leginkább arról hallunk, hogy iskolákat szüntetnek meg, mivel nem tudják finanszírozni az oktatást és a vele járó költségeket. Abaligeten ezzel szemben megmentettek egy régi iskolát, és új fenntartóval, de működőképessé tették. Mi volt a célja az intézmény újbóli létrehozásának? Hogyan tudták megmenteni ezt az intézményt?

– Az iskola legelső célja a megmaradás volt, hiszen ha a PPHF rektora nem siet segítségünkre, akkor nagy valószínűséggel nem csöngetnének ma be itt. A fenntartó támogatása nem véletlen, mivel iskolánkban nagy a hagyománya a hitoktatásnak. Amíg nem katolikus iskolaként működtünk, addig is be volt építve az órarendbe a hittan, és az egész rendszerváltást megelőző időszakban tanultak hittant az idejáró gyermekek. Büszkén mondhatom, hogy minden család igényelte a hitoktatást. Nem kaptak osztályzatot, nem volt kötelező, mégis úgy gondolták a szülők és gyermekeik, hogy ez fontos alapot ad számukra.

Nagyon sok mindent kellett számba venni, amikor az iskola programja készült. Alapfokú művészeti oktatási intézményként működünk. Ez adja az egyediségét az iskolának, mivel a környéken nincs zeneiskola, illetve egyéb képzőművészeti műhely, oktatás. Két tanszakot tudtunk elindítani. A klasszikus zeneit – mely jelenleg hegedű-, furulya- és klarinétoktatást foglal magában –, valamint a képzőművészetet (festészetet). A gyerekek 85%-a vesz részt művészeti oktatáson, olyan is van, aki a zenei és a képzőművészeti ágban egyaránt érintett.

– Változott-e a gyerekek összetétele az új iskolában? Sokan elmentek azok közül, akik az előző iskolában tanultak?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>