Cikkek listázása

Életünk bálványai

Fotó: Lambert Attila

A Pannonhalmi Területi Apátság idei családnapjára április 1-jén Győrszentivánban került sor, ahol Várszegi Asztrik főapát úr bevezetőjét követően az Új Életet a Családoknak Keresztény Családszolgálat munkatársai tartottak előadást a jelen lévő jegyes- és házaspárok számára. A feltétel nélküli szeretet gyakorlásáról szóló előadást a részvevők páronként beszélték meg előre megadott szempontok alapján. Az elhangzott előadás részletét adjuk most közre a Família magazin Olvasóinak.
A tízparancsolatban azt olvashatjuk, hogy ne készíts magadnak faragott bálványokat. Majd később a 115. zsoltár arról ír, hogy a pogányok azok, akik így tesznek. Vajon mi, akik magunkat megtért kereszténynek tartjuk, nem viselkedünk-e néha úgy, mint a pogányok? Valószínűleg megnyugtatjuk magunkat azzal, hogy nem, mi nem vagyunk ilyenek, hiszen szobánk falán ott függ a kereszt, és más vallások jelképeit sem tesszük ki az asztalunkra. De valóban nincsenek életünkben bálványok?

Egy gyermek, ha gyermekkorában nem kap elég szeretetet, vagy ha nem úgy szeretik, ahogy az számára jó lenne, akkor elkezd fantáziálni. Ha kislány, akkor beöltözik királykisasszonynak, és elképzeli magát ebben a szerepben. Elképzeli a leendő férjét, az álomherceget, aki fehér lovon belovagol az életébe, feleségül veszi őt, kényezteti, állandóan vele van, és mindennél, mindenkinél jobban szereti. A herceg valóban meg is érkezik, és minden úgy történik, mint a mesében. De egyszer csak eljön a pillanat, mikor a férj egy este közli: „Drágám, ma elmegyek a barátaimmal a focimeccsre.” A feleség nem érti a helyzetet: „De hogy mehetsz el? Hát nem szeretsz engem?” „Dehogynem – válaszolja a férj. – A meccs után jövök, és akkor veled leszek.” De a feleség csalódott, hiszen a hercege leesett a lóról. Ő elképzelt magának egy férjet, felépített egy bálványt, hogy milyen is egy férj, aki szereti őt, aki csak érte él. De ez a bálvány most hirtelen ledőlt és ráesett.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>