Cikkek listázása

Újraéledt a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola és a papi szeminárium

Küldetésben járnak

Szerző: Budai Éva

„Az igaz ember mindig bölcsességet mond, a balga azonban változik, mint a hold” – áll a Sirák Könyvéből való idézet (27,11.) a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola honlapjának az élén.
Bizonyára nem véletlen ez a mottó, hiszen a több mint negyven évnyi kényszerszünet után a 90-es évek elején a Szendi József püspök (későbbi érsek) által újraalapított hittudományi főiskola és annak keresztény háttérbázisa alaposan kiéhezhetett már az igaz emberi szóra, a bölcsességosztó, krisztusi tanító tevékenységre, s arra, hogy azt immár széles társadalmi nyitottsággal is gyakorolhassa.
– A szeminárium és a főiskola az egyházmegye számára szellemi-lelki erőforrást jelent – mondja dr. Varga István rektor, mikor távlatos céljaikról kérdezem. – Akik itt végeztek, már jobban kötődnek a Veszprémi Egyházmegyéhez, hiszen sokkal több alkalommal találkozhatnak a helybéli papokkal, megoszthatják örömeiket, bánatukat, nehézségeiket, s ez a kapcsolat szinte egy nagy családdá kovácsolja az egyházmegyét. Nagyon fontosnak tartom a lelki mellett a szellemi képzést is a főiskolán. Szintén nagyon fontosnak tartom az előadókat, a helybelieket, akik tanítják pap- és világi növendékeinket. Emellett évek óta Európa különböző szemináriumaiból és egyetemeiről is hívunk vendégtanárokat, akik előadásokat tartottak, tanítottak nálunk.

Történeti előzmények

Az 1991-ben újraalapított Hittudományi Főiskola – mivel akkor még az ingatlanrendezés lassúsága miatt nem volt hol működnie – a Veszprémi Egyetem épületében lelt otthonra. Éppen ezért a papi szeminárium is csak három év múlva kezdhette meg tevékenységét, amikor az egyház régi várbeli épülete helyett (amelyben ma egyetemi kollégium működik) a városközponttól ugyan távol, de a közlekedési útvonalak fókuszában kapott meg egy ingatlanegyüttest intézményei számára.

Amikor 1994-ben ezen épület tetején elhelyezték a kettős keresztet, az szinte egy kisebb fajta rendszerváltásnak volt tekinthető a megyeszékhelyen. Ugyanis az épületegyüttesben a diktatúra idején az MSZMP pártiskolája működött évtizedeken át.

Az újrainduló egyházi intézményben működött 1994-től 1997-ig az országos papi szemináriumi előkészítő évfolyam. A főiskolán 1991-ben alakult meg a hittanár szak, 1994-től a teológiai, 1995-től pedig a szociálismunkás-képzés. Ugyanakkor 2006 szeptemberétől tovább bővül a választék, hiszen megindul az ugyancsak főiskolai diplomát adó kántorképzés is. A hittanári és a szociális munkás szak mellett felvehető még az úgynevezett karitász-specializáció, amely négyszáz órás képzést biztosít. Ennek végén egy olyan tanúsítványt szerezhetnek a hallgatók, amely előnyt jelent a tanulmányok befejezése után az egyházi területeken való elhelyezkedésnél.

A főiskolának jó az együttműködése a Veszprémi Egyetemmel és a Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Karával, itt kihelyezett tagozatuk is működik.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>