Cikkek listázása

Adventtől adventig

2007-ben történt…

Szerző: Vida Márta

Fotó: Horváth István Sándor, Szarvas István, Vida József

Nemzetközi Szent Erzsébet-év

2007-ben emlékeztünk meg Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulójáról. „Kívánom: Szent Erzsébet személyének és művének mind mélyebb ismerete segítse elő, hogy egyre tudatosabban fedezzék fel Magyarország és egész Európa keresztény gyökereit, a felelős személyek pedig érezzenek ösztönzést arra, hogy harmonikus és másokat tisztelő módon fejlesszék a dialógust az Egyház és a polgári társadalom között egy valóban szabad és szolidáris világ építése érdekében. A nemzetközi Szent Erzsébet-év legyen kedvező alkalom a magyarok, a németek és egész Európa számára, hogy megjelenítsék az atyáiktól átadott keresztény örökséget, hogy továbbra is ebben találják meg a szükséges forrást, s hogy a nemrég megkezdett új évezredet igazán termékennyé tudják tenni…” – írta XVI. Benedek pápa Erdő Péter bíboroshoz írt levelében, amelyet a szent születésnapján, július 7-én tett közzé a Szentszék. Szent Erzsébet évében rengeteg zarándok érkezett szülővárosába, Sárospatakra. Valamennyi egyházmegyében megemlékezések, rendezvények sokaságát szervezték meg, amelyek mind-mind Szent Erzsébet életét és kultuszát dolgozták fel. Ezekkel a szervezők az összes korosztályt igyekeztek megszólítani. A Szent Erzsébet-év 2007. november 19-én zárult.

Emléktábla Sárospatakon
Emléktábla Sárospatakon

30 éves jubileumot ünnepelt hazánkban a Katolikus Karizmatikus Megújulás

A 30 éves évforduló jegyében rendezték meg a hazai katolikus karizmatikus közösségek tizenhatodik országos találkozóját február 24-én Budapesten, a Kőbányai úti Fradi Csarnokban az alábbi mottóval: „Erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek és tanúim lesztek…” (ApCsel 1,8). Ez az erő indította el a Katolikus Egyházban negyven évvel ezelőtt a pünkösdi eseményre koncentráló, a Szentlélek működésére nyitott közösségeket életre hívó karizmatikus megújulást. A pittsburghi katolikus egyetemen 1967-ben néhány tanár és diák háromnapos lelkigyakorlatot tartott, amelynek keretében életre szóló lelki élményben részesültek, és ezen tapasztalatok gyümölcseként karizmatikus közösségek sora alakult meg világszerte. Magyarországon 1977 óta van jelen a karizmatikus mozgalom.

Megjelent XVI. Benedek pápa motu propriója

„A pápáknak mind a mai napig…” kezdetű, 2007. július 9-én kiadott motu proprio tartalmazza a Szentatya állásfoglalását az úgynevezett tridenti liturgia használatának kérdésében. XVI. Benedek pápa Summorum Pontificum kezdetű apostoli levele tágabb lehetőséget biztosít a II. Vatikáni Zsinat előtti tridenti miseforma használatára. A dokumentummal párhuzamosan a Szentatya levelet írt a püspököknek, amelyben tájékoztatta őket döntésének hátteréről és céljáról. A motu proprio irányelvei 2007. szeptember 14-től, Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepétől alkalmazhatók. Ezek közül a legfontosabbak: bármelyik latin rítusú pap, abban az esetben, ha magánmisét mond, szabadon eldöntheti, hogy melyik misekönyvet használja (az 1962-ben XXIII. János pápa által kiadottat, vagy VI. Pál pápa zsinat utáni, 1970-ben kiadott misekönyvét); a szerzetesközösségek saját kápolnájukban használhatják a régi formát; gondot kell fordítani arra, hogy a papok, akik ezt a szertartást végzik, és a hívek, akik ezen részt vesznek, megfelelően fel legyenek készülve a latin liturgia végzésére és a részvételre.

A teljes cikk >>>

Rovat további cikkei:

Kapcsolódó cikkeink:

2004-ben történt

2005-ben ünnepeljük

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>