Cikkek listázása

Adventtől adventig

2007-ben történt…

Szerző: Vida Márta

Fotó: Horváth István Sándor, Szarvas István, Vida József

Nemzetközi Szent Erzsébet-év

2007-ben emlékeztünk meg Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulójáról. „Kívánom: Szent Erzsébet személyének és művének mind mélyebb ismerete segítse elő, hogy egyre tudatosabban fedezzék fel Magyarország és egész Európa keresztény gyökereit, a felelős személyek pedig érezzenek ösztönzést arra, hogy harmonikus és másokat tisztelő módon fejlesszék a dialógust az Egyház és a polgári társadalom között egy valóban szabad és szolidáris világ építése érdekében. A nemzetközi Szent Erzsébet-év legyen kedvező alkalom a magyarok, a németek és egész Európa számára, hogy megjelenítsék az atyáiktól átadott keresztény örökséget, hogy továbbra is ebben találják meg a szükséges forrást, s hogy a nemrég megkezdett új évezredet igazán termékennyé tudják tenni…” – írta XVI. Benedek pápa Erdő Péter bíboroshoz írt levelében, amelyet a szent születésnapján, július 7-én tett közzé a Szentszék. Szent Erzsébet évében rengeteg zarándok érkezett szülővárosába, Sárospatakra. Valamennyi egyházmegyében megemlékezések, rendezvények sokaságát szervezték meg, amelyek mind-mind Szent Erzsébet életét és kultuszát dolgozták fel. Ezekkel a szervezők az összes korosztályt igyekeztek megszólítani. A Szent Erzsébet-év 2007. november 19-én zárult.

Emléktábla Sárospatakon
Emléktábla Sárospatakon

30 éves jubileumot ünnepelt hazánkban a Katolikus Karizmatikus Megújulás

A 30 éves évforduló jegyében rendezték meg a hazai katolikus karizmatikus közösségek tizenhatodik országos találkozóját február 24-én Budapesten, a Kőbányai úti Fradi Csarnokban az alábbi mottóval: „Erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek és tanúim lesztek…” (ApCsel 1,8). Ez az erő indította el a Katolikus Egyházban negyven évvel ezelőtt a pünkösdi eseményre koncentráló, a Szentlélek működésére nyitott közösségeket életre hívó karizmatikus megújulást. A pittsburghi katolikus egyetemen 1967-ben néhány tanár és diák háromnapos lelkigyakorlatot tartott, amelynek keretében életre szóló lelki élményben részesültek, és ezen tapasztalatok gyümölcseként karizmatikus közösségek sora alakult meg világszerte. Magyarországon 1977 óta van jelen a karizmatikus mozgalom.

Megjelent XVI. Benedek pápa motu propriója

„A pápáknak mind a mai napig…” kezdetű, 2007. július 9-én kiadott motu proprio tartalmazza a Szentatya állásfoglalását az úgynevezett tridenti liturgia használatának kérdésében. XVI. Benedek pápa Summorum Pontificum kezdetű apostoli levele tágabb lehetőséget biztosít a II. Vatikáni Zsinat előtti tridenti miseforma használatára. A dokumentummal párhuzamosan a Szentatya levelet írt a püspököknek, amelyben tájékoztatta őket döntésének hátteréről és céljáról. A motu proprio irányelvei 2007. szeptember 14-től, Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepétől alkalmazhatók. Ezek közül a legfontosabbak: bármelyik latin rítusú pap, abban az esetben, ha magánmisét mond, szabadon eldöntheti, hogy melyik misekönyvet használja (az 1962-ben XXIII. János pápa által kiadottat, vagy VI. Pál pápa zsinat utáni, 1970-ben kiadott misekönyvét); a szerzetesközösségek saját kápolnájukban használhatják a régi formát; gondot kell fordítani arra, hogy a papok, akik ezt a szertartást végzik, és a hívek, akik ezen részt vesznek, megfelelően fel legyenek készülve a latin liturgia végzésére és a részvételre.

Együtt Európáért – lelkiségi mozgalmak nemzetközi találkozója Stuttgartban

Igen az életre, igen a családra, igen a méltányos gazdaságra és a teremtett világ védelmére, igen a békére és a szegényekkel, kirekesztettekkel való szolidaritásra. Az Együtt Európáért rendezvény keretében ezekkel az igenekkel erősítette meg több mint 230 keresztény mozgalom mintegy 8000 képviselője május 12-én Stuttgartban kifejezte azon szándékát, hogy karizmájuk szellemében mindent megtesznek az európai társadalom megújításáért, hogy a jelenlegi európai társadalmi és gazdasági helyzetben a mozgalmak sajátos karizmájuknak megfelelően mind jobban választ tudjanak adni napjaink kihívásaira.

Ökumenikus találkozó Nagyszebenben

A harmadik ökumenikus nagygyűlést 2007. szep­tember 4. és 9. között tartották a romániai Nagyszebenben. Az ökumenikus találkozó, a keresztény egyházak nagy seregszemléje magára irányította Európa figyelmét. A többéves előkészület meghozta gyümölcsét, és a kétezer-ötszáz küldött eredményesen vitatta meg az Európára vonatkozó régi és új kérdéseket az evangélium szemszögéből. A műhelymunkák eredményeként pedig kiadta azt a zárónyilatkozatot, amely kiemelten foglalkozott a keresztény közeledés teológiai és istentiszteleti erősítésével, a szegények és a menedéket kérők helyzetével, a környezetvédelemmel és az afrikai kontinenssel való egyre szorosabb elkötelezettséggel. Ahogy a nagygyűlés jelmondatában is szerepelt, az európai egyházak Krisztus jelenlétének fényében látják Európát, és összefogásukkal Európa megújulását és egységét szeretnék elősegíteni.

Brenner János-év

Az adventi gyertyán a Szombathelyi Egyházmegyében 2006-ban és 2007-ben is piros gyertya emlékeztetett a plébánia egykori káplánjának, Brenner János atyának a vértanúságára, akit 1957-ben, advent 3. vasárnapjára virradóra ismeretlen tettesek megöltek. Adventtől adventig tart ugyanis a Brenner János-emlékév, amelyet a vértan pap halálának 50. évfordulójára készülve Veres András szombathelyi megyés püspök hirdetett meg. Az emlékév során számos rendezvényen felidézték Brenner János alakját. Az emlékév célja volt az is, hogy a hívek minél szélesebb körben megismerjék életét és imádkozzanak boldoggá avatásáért, valamint papi hivatásokért.

Körmenet
Körmenet

Szent Imre-év a Székesfehérvári Egyházmegyében

A Szent Erzsébet-évvel párhuzamosan a Székesfehérvári Egyházmegye Szent Imre-évet hirdetett meg Szent Imre születésének 1000. évfordulója alkalmából. A jubileumi évben – április 14-én és 15-én – a fiatalság nagyszabású fesztivállal ünnepelte meg védőszentjét, a Székesfehérváron született Szent Imre herceget. A szokásos pünkösdhétfői balinkai családi nap is új színt kapott, kiemelten jelent meg benne Szent Imre és Szent Erzsébet alakja, példája. Augusztus 18-án az ország apraja-nagyja hivatalos volt Székesfehérvárra, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Kar vezetésével közösen ünnepelje meg a szent herceget. Az év során rendezett sok-sok program (zarándoklat, pályázat, kurzus, vándorkiállítás, találkozó stb.) közül kiemelkedett a Szent Imre 1000 éve című kiállítás, amelyet több mint 10000 ember látogatott meg. Spányi Antal megyés püspök 2007. november 17-én a székesfehérvári Szent Imre-templomban zárta be a Szent Imre- és Szent Erzsébet-évet.

2007 szeptemberében XVI. Benedek Loretóba és Mariazellbe látogatott

Mintegy ötszázezer fiatal ment el a szeptember 1-jei és 2-i találkozóra az olaszországi Loretóba, hogy találkozzon a Szentatyával. Az olasz fiatalok mellett ötven ország – köztük Magyarország – 800 küldötte is részt vett a kétnapos rendezvényen. XVI. Benedek pápa itt arra buzdította a fiatalokat, hogy hirdessék Krisztust az egész világnak, és egyben rájuk bízta földünk jövőjét. Mielőtt még túl késő lenne, olyan bátor döntéseket kell hozni, amelyek megújítják az ember és a természet közötti szoros szövetséget.

Az ausztriai Mariazell 2007-ben ünnepelte alapításának 850. évfordulóját. Ebből az alkalomból szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján XVI. Benedek pápa a kegyhelyre látogatott. Ez volt a hetedik Olaszországon kívüli látogatása. A szentmisén Pápai Lajos győri püspök vezetésével kétezer fős magyar zarándokcsoport is részt vett.

Városmisszió Budapesten

Az Emánuel Közösség kezdeményezésére döntött úgy Európa öt nagyvárosának, Bécsnek, Párizsnak, Lisszabonnak, Brüsszelnek és Budapestnek érseke – Christoph Schönborn, Jean-Marie Lustiger, José da Cruz Policarpo, Godfried Danneels és Erdő Péter –, hogy egyfajta egyházi közösséget alkotva városmisszi­ót és evangelizációs kongresszust rendeznek az öt városban. A városmissziók sorát a 2007-es budapesti eseménysorozat zárta, amelynek a korábbiakhoz hasonlóan kettős célja volt: a nagyvárosok keresztényeinek bátorítása, hogy merjék felvállalni hitüket, másrészt pedig az Egyháztól távol élők megszólítása. E cél eléréséért szeptember 17. és 22. között szinte valamennyi budapesti plébánia megmozdult. 120 helyszínen mintegy 1500 programot szerveztek. Ezek közül kiemelkedő volt a Szent István-bazilikában megtartott Új Evangelizáció Nemzetközi Kongresszus, valamint a péntek esti fáklyás körmenet, amelyen mintegy 15000 hívő vetté részt. Szeptember 22-én a budapesti Városmissziót lezáró szentmise végén Erdő Péter bíboros átadta a Városmisszió keresztjének másolatát Piotr Jarecki varsói segédpüspöknek, és bejelentette, hogy a nagyvárosi missziósorozat folytatódik. A következő helyszín a lengyel főváros, Varsó lesz.

Rovat további cikkei:

Kapcsolódó cikkeink:

2004-ben történt

2005-ben ünnepeljük

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>