Cikkek listázása

programsorozat Mátyás király trónra lépésének emlékére

A Reneszánsz Éve

Szerző: Bodnár Zita

2008-ban ünnepeljük Hunyadi Mátyás királlyá választásának és trónra lépésének 550. évfordulóját. Ebből az alkalomból egy éven át tartó kulturális programsorozat keretében ismerhetjük meg jobban a reneszánsz korát nemcsak Budapesten, hanem több vidéki és határon túli városban is. A Reneszánsz Éve 2008. január 22-én, a Kultúra Napján indul.

A Reneszánsz Év programjainak segítségével visszatekinthetünk a reneszánsz tradíciókra, a korszak kulturális értékeire, gondolkodásmódjára, az akkori Európa világképére. De ezek a programok bemutatják a jelen kultúra törekvéseit is, így vonva párhuzamot múlt és jelen között. A Magyarország virágkorát felidéző kiállítások mind tematikájukban, mind pedig látványvilágukban arra törekszenek, hogy a kor szellemisége, hangulata mindenki számára befogadható és érthető legyen.

Mátyás király

Nemzetközi konferenciák, szimpózium és „Reneszánsz iwiw”

A Mátyás-évhez kapcsolódóan fontos szerepet kapnak a tudományos programok. Így például 2008 májusában rendezik meg azt a nemzetközi konferenciát, amelyen a világ vezető reneszánszkutatói igyekeznek majd feltárni a reneszánsz kort a maga összefüggéseiben. Kolozsvár ad otthont annak a nemzetközi szimpóziumnak, amelynek témája Mátyás kora és a Hunyadi család eredete, névhasználata lesz. A székely városban megújul majd a Mátyás-szobor.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen úgynevezett „Reneszánsz iwiw”-et hoz létre, amely bemutatja a kor nagyjainak kapcsolatrendszerét. Egyedülálló, Magyarországon eddig még nem alkalmazott webes játéktechnológiával indul a www.reneszanszev2008.hu internetes oldal, amelynek célközönsége elsősorban a fiatal korosztály. A honlapon egy reneszánsz történelmi fejtörő található, amelyet a korszakot feltérképező adattár, reneszánsz arcképcsarnok és üzenő fal tesz teljessé.

4X a Reneszánszról

Az ünnepi év egyik érdekessége az a tárlat lesz, amely négy kulturális intézet összefogásából született. A Budapesti Történeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár a 4X a Reneszánszról című közös kiállításával kapcsolódik az emlékév rendezvényeihez. Az önálló expozék tematikusan és kronologikusan is kiegészítik egymást, így a látogatók átfogó képet kapnak a 15. századi reneszánsz kultúráról.

Illusztráció

Hunyadi Mátyás uralkodása idején a legkorszerűbb európai irányzatok jelentek meg Magyarországon, elsősorban a művészetek és a kultúra területén. A Budapesti Történeti Múzeum Hunyadi Mátyás, a király című kiállításának középpontjában a király és udvara áll. A látványos, modern technikai eszközöket is felhasználó, tudományos szempontból is újdonságokat hozó tárlat történeti kereteként Mátyás trónra jutása és a dinasztiaalapításra, Corvin János utódlására tett kísérlete szolgál.

A kiállítás a királyi udvart több szempontból mutatja be. A látogatót megismerteti az uralkodó párral, az udvar befolyásos személyiségeivel, bemutatja a hadakozáshoz és a művészetpártoláshoz elengedhetetlen pénzügyi alapokat, betekintést ad a király hadi táborába, majd végigkíséri az udvar helyszínein, valamint az ünnep- és hétköznapoknak helyet biztosító budai, visegrádi és bécsi palotákon. A tárlat bepillantást enged a vallási élet különböző formáiba, végül pedig a Corvina-kódexek és szobrok segítségével feleleveníti a humanista szellemi központot. A látványosság garanciája a kiállított tárgyak sokfélesége: festmények, szobrok, ötvöstárgyak, miseruhák, díszes kódexek, fegyverek, oklevelek, faragott kőemlékek tanúskodnak a művészetet pártoló uralkodó és környezete mindennapi életéről. A magyarországi köz- és egyházi gyűjtemények kincsei mellett számos külföldi műtárgy is megtekinthető lesz a március 19-én nyíló kiállításon.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>