Cikkek listázása

Találkoztak az egészségügy önkéntesei

Megfogni a beteg kezét…

Szerző: Bókay László

Fotó: Bókay László

Vannak az életnek olyan pillanatai, helyzetei, amelyekkel szinte minden ember találkozik hosszabb vagy rövidebb ideig. Ilyen a betegség, a kórház, amelyet összefoglaló néven egészségügynek szoktunk hívni. Manapság nagyon sok szó esik róla, számtalan beszélgetés, vita folyik az egész rendszer átalakításáról, a megelőző és gyógyító munka jobb megszervezéséről. Míg az átalakulás legtöbbje jól érezhetően egy szűk csoport érdekeinek mezsgyéjén halad, mi továbbra is megbetegszünk alkalmanként, vagy rokonaink, ismerőseink, barátaink révén találkozunk a sokszor rettegett kórházzal, orvosi ellátással.

Kórházba a legtöbb ember nem saját jószántából megy, hanem valamilyen komoly egészségügyi problémájára szeretne megoldást, vagy aggódó lélekkel keresi fel egy-egy szerettét. Nehéz ebben a helyzetben nyugodtnak, bölcsnek maradni, s számtalan kérdéssel, gonddal, problémával találkozik az ember akár betegként, akár látogatóként érkezik a kórtermekbe.

Segítõ szeretettel álljunk az idõsek és betegek mellé!

Az elmúlt hónapban Rómában Az idős betegek lelkipásztori gondozása címmel nemzetközi konferenciát tartottak, amelynek résztvevőihez november 17-én délben a Szentatya beszédet intézett. Ebben határozottan elítélte az eutanáziát, és arra kérte az egészségügyben dolgozókat és a családokat, hogy segítő szeretettel álljanak az idősek és betegek mellett.

Az eutanázia, a halál kultúrájának egyik legijesztőbb jelensége főleg a jóléti társadalmakban hódít teret – állapította meg a pápa, majd felidézte II. János Pál alakját, aki betegsége idején is példás tanúságot tett a hitről és a bátorságról. Ő mindig arra bátorította az érdekelteket, hogy folytassák az elöregedéshez kapcsolódó betegségek megelőzésének és gyógyításának kutatását, de soha ne engedjenek az olyan gyakorlatok kísértésének, amelyek megrövidítik az idős és beteg emberek életét. Az emberi életet ne csak a katolikus kórházakban, hanem minden gyógyintézetben tartsák tiszteletben – idézte elődje tanítását XVI. Benedek pápa.

A Szentatya kiemelte: a mai haszonelvű társadalmakban az idős és beteg embereket sokszor tehernek tekintik. Aki azonban valamennyire is tiszteli az emberi személy méltóságát, annak tudnia kell, hogy az időseket segíteni kell: emberi módon éljék le földi létük utolsó szakaszát, békés lélekkel készülve a halálra, amely a keresztények számára a mennyei Atya felé vezet. A Szentatya hangsúlyozta: a gyógyszerek és a fájdalomcsillapítók mellett az emberi együttérzésre és segítségre is szükség van. Ebben pótolhatatlan szerepe van a családnak, de az intézményi ellátásban is nagy gondot kell erre fordítani.

Az Egészségügyi Dolgozók Lelkigondozásának Pápai Tanácsa által szervezett háromnapos tanácskozáson mintegy 600 tudós vett részt különböző tudományterületek képviseletében.

Nagyon fontos, hogy szentségek eljussanak a betegekhez

Szinte a nemzetközi konferenciával egy időben tartották hazánkban a Katolikus Karitász szervezésében az egészségügyben dolgozó önkéntesek első országos találkozóját. Számtalan kezdeményezés, szerzetesrend, egyesület, karitászcsoport, intézmény szolgálja a betegeket Egyházunkban. Most, amikor a magyar egészségügy nehéz helyzetben van, különösen fontos példaértékű szolgálatuk. Segít a betegeken, erőt ad, ha ezek a kezdeményezések közelebb kerülnek egymáshoz.

Önkéntesek találkozója

Ez volt a kiinduló gondolata a találkozónak, amelyre több egyházmegyéből jöttek el kórházlelkészek, a katolikus intézmények képviselői, orvosok, önkéntes és alkalmazásban lévő munkatársak. Beer Miklós váci püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Karitász- és Egészségügyi Lelkipásztorkodás Bizottságának tagja, az Egészségügyi Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a kórházban dolgozók sokszor egy-egy érintéssel, a beteg felé forduló figyelemmel, hallgatással tudnak a legtöbbet segíteni. Nagyon fontos, mondta, hogy a szentségek eljussanak az arra rászorulókhoz.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>