Cikkek listázása

A Szenteste szakrális népszokásai a Veszprémi Egyházmegyében

Örömet hirdetnek a betlehemesek

Szerző: Budai Éva

„Szabad-e a bölcsőringatást bemutatni? – Igen…
Örömet hirdetek néktek, mert ma született a ti üdvösségtek, Jézus Krisztus! Bölcsőcskével Mária, Mária,
Te menj be előre.
A lett dolgot lássátok,
Isten Fiát áldjátok!
Kicsi lábacskáját,
rongyos pólyácskáját
csókkal tiszteljétek! Alleluja!…”
– éneklik Monostorapátiban minden év szentestéjén a falu fiataljai, akik csoportosan járnak házról házra, eljátszva a szállást kereső Szent Család s a Kisded születésének történetét.

Az András napjától (november 30.) kezdődő adventi s a karácsonyig tartó „szent idő” népszokásai között a legközkedveltebb a betlehemezés, melynek máig élő hagyománya van, főként a vidéki közösségekben. Az ünnepköszöntő betlehemezésnek különböző néven emlegetett, számos variációja alakult ki az előző évszázadok során. Van, ahol koronás játéknak, paradicsomi vagy pásztorjátéknak, bölcsőcskének, a sváb falvakban pedig Christkindli-járásnak (Christkindli = a gyermek Krisztus) nevezik. Ezeknek a falujáró játékoknak a lényege Jézus születéstörténetének elbeszélése, és a jókívánságok felsorakoztatása a háziaknak bőségvarázsló céllal.

betlehemes

Betlehemes – sokféleképpen

A bölcsőcske vagy bölcsőcske-járás a Veszprémi Egyházmegye területén a Káli-medencében gyakori, de a Nivegy-völgyi településeken is ismerik, gyakorolják. Tulajdonképpen ez a magyar megfelelője a német ajkú településeken (Herend, Bánd, Városlőd, Ajka, Pula, Magyarpolány, Tótvázsony, Hidegkút) szokásos Christkindli-játéknak. Csak míg a bölcsőcskét lányok és fiúk vegyesen játsszák, a Christkindli szereplői valamennyien leányok. Mindkét játékban Mária viszi az Istengyermeket jelképező babát egy kis bölcsőben. A beköszöntőt és az adománygyűjtő éneket pedig Szent József mondja.

Ezúttal ismerjük meg közelebbről a monostorapáti bölcsőcskét és a herendi Christkindli-játékot.

 Christkindli

Bölcsőben viszik a Kisjézust

A bölcsőcskét Fábos Pál plébános atya „honosította meg” Monostorapátiban és a plébánia körzetéhez tartozó településeken még a múlt század ’40-es éveinek a végén, s azóta hagyománnyá vált. Nevét onnan kapta, hogy a Kisjézust jelképesen egy bölcsőben hordozzák végig a falun. Kezdetben az idősebbek öltöztek be, s járták végig a házakat, s egy-egy portára bekopogtatva bebocsáttatást kértek a játék bemutatásához. Ma már általános iskolás és középiskolás gyerekek a szereplői a játéknak, akiket hittanórákon készítenek fel szerepeikre. December 24-e délutánján indulnak el a csoportok, és felosztják maguk között a falut utcák szerint. Általában hatan alkotnak egy csoportot (Mária, József és két angyal, két pásztor). Minden csoport más-más útvonalon jár, s a falu lakói már várják őket. Miután előadták az bölcsőcskét, mindenféle finomsággal megvendégelik őket, s útravalóul is kapnak csokit, narancsot, süteményfélét, valamint pénzt is. A pénzadományokat mindig a templom javára ajánlják fel a fiatalok, s ez minden évben nagy segítséget jelent az egyházközségnek. A csoportok utolsó állomásként a hittantanárnő (Rompos Józsefné) házánál találkoznak a faluvégen.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>