Cikkek listázása

Egy ősi és ma és élő ferences szokás

Szent Miklós és Szent Erzsébet terített asztala

Szerző: Porta Sajtószolgálat

Fotó: Porta Sajtószolgálat

Kecskeméten évről évre fölélesztik a több száz évvel ezelőtt kialakult és feledhetetlen ferences szokást: tíz-tizenkét alkalommal – egészen január végéig – megterítik a város főterén, az ősi templom szomszédságéban Szent Miklós és Szent Erzsébet szeretetasztalát.
Egykor a december 6-i Szent Miklós-búcsúhoz kötődött a szegények főtéri megvendégelése. Idén azonban vendéglátónak hívták a jeles püspök mellé a Kecskeméten oly nagyon tisztelt Szent Erzsébetet is. A szervezők: a Szent Miklós Templomigazgatóság, a Szent Ferenc Kertészei Kör, a PORTA Katolikus Munkacsoport, a Szenteste Alapítvány és még sokan mások. Kecskemét városa a helyet és a világítást adja. És évről évre többen állnak a szervezők mellé: a Katolikus Karitász Kalocsa-Kecskeméti Csoportja, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt helyi szervezete, a Kecskeméti Televízió, a Kecskeméti Lapok és a Gong Rádió kollektívája, vendéglátósok, kereskedők, vállalkozók, magánszemélyek…

A néhány vasárnapra életre hívott program egyre bővül, és mára túlnőtt az egyszerű megvendégelés keretein. Igazi családdá kovácsolódtak össze a rászorulók és mindazok, akik az ünnepek idejét szebbé kívánják tenni számukra. Minden szónál többet mond, hogy a szentestén és karácsony mindkét napján is elhangozik majd az asztali áldás a hírös város főterén. Neves éttermek szakácsai főzik a finom ebédeket, amelyek mellé jut bőven sütemény, édesség is, és egyszer sem marad el például a használtruhaosztás meg az alkalmi egészségügyi szűrés.

A Szent Erzsébet kosara elnevezésű akció keretében – immár hagyományosan – közéleti személyiségekhez, vállalkozókhoz, cégvezetőkhöz juttatták el a Szenteste Alapítvány munkatársai Szent Erzsébet csodálatos kosarát. Az apró ajándékot és üdvözlőlapot tartalmazó kosaracskákat a megajándékozottak nagyobbra cserélik, és megtöltik mindazzal a jóval, amit maguk is szeretnének családjuknak. Ezeket karácsony közeledtével az alapítvány aktivistái juttatják majd el a rászorulókhoz. Ezúttal közel száz kecskeméti nagycsalád várhatja reménnyel az ajándékcsomagot a szeretet ünnepe előtt.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>