Cikkek listázása

XVI. Benedek pápa üzenete az Ifjúsági Világtalálkozóra

Szentlélek: „a belső Tanítómester”

Szerző: MK

XVI. Benedek pápa üzenettel fordult a világ fiataljaihoz a 2008-as XXIII. Ifjúsági Világtalálkozóra.
Az üzenet középpontjában a Szentlélek áll, utalva a világtalálkozó mottójára: „Amikor leszáll rátok a Szentlélek, erő tölt el benneteket, és tanúim lesztek” (ApCsel 1,8). A Szentatya egy elmélkedésre szánt gondolatsort tárt a fiatalok elé, hogy ezzel segítse a találkozóra való lelki felkészülést. Az alábbiakban a nyolc fejezetes elmélkedés 5. fejezetét közöljük a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának hivatalos fordításában.

Kedves fiatalok, a Szentlélek ma is erőteljesen működik az Egyházban, és gyümölcsei annyira bőségesek, amennyire mi készek vagyunk megnyitni magunkat megújító ereje előtt. Ezért fontos, hogy mindannyian ismerjük a Szentlelket, kapcsolatot építsünk ki vele, és engedjük, hogy Ő vezessen bennünket. De ezen a ponton természetesen felmerül egy kérdés: ki számomra a Szentlélek? Nem kevés keresztény számára a Lélek valójában még mindig a „nagy ismeretlen”. Ezért az Ifjúsági Világtalálkozóra készülve arra szeretnélek hívni benneteket, hogy mélyebben, személyesebben ismerjétek meg a Szentlelket. Hitvallásunkban kijelentjük: „Hiszek a Szentlélekben, Urunkban és éltetőnkben, aki az Atyától és a Fiútól származik” (Nicea-konstantinápolyi Hitvallás). Igen, a Szentlélek, az Atya és a Fiú szeretetének Lelke az élet Forrása, amely megszentel bennünket, „mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete” (Róm 5,5). Mégsem elég csupán ismerni a Lelket; el is kell fogadnunk őt lelki vezetőként, „belső Tanítómesterként”, aki bevezet bennünket a Szentháromság misztériumába, mert egyedül ő tud megnyitni bennünket a hit számára, és őáltala tudjuk azt nap mint nap teljesen megélni. A Lélek a többi emberrel való találkozásra ösztönöz, lángra lobbantja bennünk a szeretet tüzét, és Isten szeretetének misszionáriusává tesz bennünket.

Fiatalok

Jól tudom, hogy ti fiatalok szívetekben milyen nagyra értékelitek és szeretitek Jézust, és mennyire vágyakoztok arra, hogy találkozzatok és beszélgessetek vele. Nos, ne felejtsétek, hogy éppen a bennünk élő Szentlélek épít fel és erősít meg minket, és alakít hasonlóvá a keresztre feszített és feltámadt Jézushoz. Ezért ismerkedjünk meg a Szentlélekkel, hogy megismerkedhessünk Jézussal!

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>