Cikkek listázása

Az első remetére emlékeztek Pécsett

„Ha őket növekedni látod, az ország felemelkedőben van”

Szerző: Fazekas Orsolya

Fotó: Fazekas Orsolya

Remete Szent Pálra, a Nagy Lajos király által pártfogolt magyar alapítású pálos rend védőszentjére és egyben szellemi ősére emlékeztek a pécsi pálos templomban január 15-én. A hagyományokhoz híven az ünnepi szentmisén újították meg letett fogadalmukat a Pécsett élő pálos testvérek.
A rendszerváltást követő újraindulás óta egyre többen érdeklődnek a Magyar Pálos Rend iránt. Jelenleg négy kolostor működik az országban és 54 hazánkon kívül. Az érdeklődők között nagy számmal vannak a lelkiségéhez kapcsolódni vágyó világi személyek. 1996. október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén alakult meg a Pálos Baráti Kör, mely elsősorban imahátteret, lelki hátországot biztosít a pálos rendnek, ugyanakkor céljai közé tartozik a hivatások ébresztése is, valamint a hívek széles körben történő bevonása a pálos lelkiségbe és a pálos templomok életébe.

A Pálos Baráti Kör havi rendszerességgel tart találkozót Pécsett. Ilyenkor szentmisén vesznek részt a megjelentek, majd egy meghívott vendég előadását hallgathatják meg.

Évente több alkalommal szerveznek zarándoklatokat elsősorban Mária-kegyhelyekre, mivel a rend életében központi helyet foglal el a Mária-tisztelet.

A tagság nyitott, a körnek bárki tagja lehet, aki kapcsolódni szeretne az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendhez. Jelenleg több mint 400 tagja van a baráti körnek.

A Pálos Baráti Kör elnöke mindig a pálos tartományfőnök, jelenleg P. Borsos József OSPPE, titkára pedig dr. Szentirmay Tamás pálos konfráter.

Pázmány Péter így írt egykor a pálos rendről: „Ha tudni akarod az ország sorsos állapotát, tekints Remete Szent Pál rendjére. Ha számukat fogyni látod, tudd meg, hogy az országnak is rosszul áll a szénája. De ha őket növekedni látod, tudnod kell, hogy az ország felemelkedőben van.”

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>