Cikkek listázása

Missziós hellyé lett a kaposfüredi galéria

Ima szülte szobrok

Szerző: Lőrincz Sándor

Fotó: Kovács Tibor

Öregszel, Szakállas? – teszik fel a kérdést sokan ezekben a hetekben a 60 esztendős Kling József kaposfüredi szobrászművésznek, aki szombathelyi, szentendrei és kaposvári kiállításaira készül. Az idő valóban ott hagyta barázdáit az arcán, a bőrén, és loboncos haja-szakálla is őszebb lett, ám aki jegyben jár a művészettel, akit naponta csókol homlokon a Múzsa, s aki nem ereszti el a Teremtő kezét, az lélekben sohasem öregszik meg. A kortárs szobrászat egyik kiválósága szakrális és világi munkákat egyaránt készít, de szívéhez a szentek állnak legközelebb: Szent József, Szent Ferenc és Szent Antal. Mielőtt hozzáfog az alkotáshoz, mindig imádkozik. Arra kéri az Urat, neki is tetsző mű kerüljön ki műhelyéből.
Egy kis tolnai faluból, Duzsról származik, s ma is hálával emlegeti fölmenőit, akik génjeibe kódolták talentumait, és felnyitották szemét mindarra, mi szép és érték. Szeretettel beszél mestereiről, Bors István és Bocz Gyula szobrászművészekről, akik ugyan már egy égi műteremablakból kacsintanak le rá, de ma is elevenen hat szellemiségük, személyiségük, hiszen egy-egy találkozáskor szívesen megosztották vele e művészeti ág legfontosabb mozdulatait, fogásait, és a „tanítvány”, aki a maga útját járta, nagyra értékeli tanítóinak látásmódját is.

Kling József a végtelent kereste, a szárnyalást, a röpülés boldogságát vágyta, és az elmúlt évtizedekben fokozatosan haladt egyre feljebb és feljebb Jákob lajtorjáján. Nemcsak az önkifejezés, a megmérettetés iránti vágy hajtotta, hanem az is, hogy egy-egy szakrális vagy profán szobra láttán elégedettek legyenek megrendelői, büszkék a családtagjai s a közelében élők. A kaposfüredi alkotó keze nyomát mintegy nyolcvan templombelső, liturgikus tér, szobor őrzi, s művészetével, hitével, barátságával folyamatosan ajándékozza meg közönségét. Legutóbb adventben láthattuk munkáit az általuk működtetett kaposfüredi magángalériában, ahol Ars Sacra című kiállításának megrendezésével köszöntötte felesége, Márta és unokája, a rendkívül muzikális 13 éves Márk, akit az egy évtizede náluk bemutatkozó ikonfestő színész, Agárdy Gábor is megörökített egyik ikonján.

Kling József ezernyi szoborcsodával, reliefremekkel, stációképpel, hősi emlékművel – amelyek Somogy és a nagyvilág közterein állnak, templomok csöndjébe burkolózva patinásodnak vagy beimádkozott lakások díszei, házi oltárok ékei – valóban létra lehet ég és föld között. A szobrászművész tevékenységét régebb óta ismerők folyamatosan figyelhették, miként veszi a lépcsőfokokat. Szorítottak sikereiért, mert műveiben tetten érték az igazat – amelynek nincs jobb és baloldala, de még közepe sem –, a nemest s a jót.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>