Cikkek listázása

Egy Árpád-kori település évszázados üzenete

Ófehértó

Szerző: Kovács Ágnes

Mint ahogy önazonosságunkat erősíti, kikristályosítja, ha tudjuk, honnan jöttünk, úgy egy település története, névválasztásának megismerése is évszázadok üzenetét hordozza magában, és megerősítheti szülőföldünkhöz való ragaszkodásunkat, visszatérésünket.
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén is számtalan kisebb-nagyobb, nagyvárosoktól távoli település hívja fel magára a figyelmet értékeivel. Ezúttal Ófehértóra és annak Árpád-kori Szent Erzsébet-templomára irányult, ahol Bosák Nándor püspök atya a Szent Erzsébet-évet egyházmegyei szinten megnyitotta. A patinás, évszázadok múltjáról üzenő falak méltó környezetet biztosítottak ennek az eseménynek.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szívében található település templomtörténete mellett gazdag történelmi múltjával, érdekességeivel, építészeti remekével hívja fel magára a figyelmet.

Mocsarak, erdők természetes védelmében

A Nyírséget és közvetlen környékét járhatatlan mocsarak szabdalták, őserdők borították a honfoglalás idején és azt követő századokban. Ez a természetes védelem egyáltalán nem volt mellékes a letelepülő magyaroknak. Ófehértó egy olyan tó mellett alakult ki, amely a partján kicsapódó sziksó miatt olyannak látszott, mintha fehér lett volna. A sziksó fontos alapanyaga volt a szappanfőzésnek és a lőporgyártásnak is.

A településen az 1900-as évek elejétől élő Majláth gróf gazdaságában a vadászat mellett rendszeres programnak számított a fürdőzés. A tavat sövénnyel két részre osztották. Az egyik részén a falu lakosai fürödhettek, míg a másik részén a gróf családja és vendégei. Írásos adatok említik, hogy Tuzsérról csak a tó miatt járt ide egy herceg egymotoros repülőgépével. Külön kis „repteret” építettek neki a dohányos pajta mögött.

Az 1633-ig Nyír-Fejértó formában említett település korára utaló „Ó” jelző a Szabolcsban lévő Újfehértótól való megkülönböztetésre szolgál.

Egy templom története

A topográfiai kutatások révén ismertté vált 1864. június 18-áról kelt elöljárósági jelentés szerint a község már 1137-ben népes telep lehetett, ezt az is bizonyítja, hogy az említett évben templomot épített, mellyel akkor nem sok köz­ség dicsekedhetett Szabolcs megyében. ,,Érdekes Szabolcs megyében még a fejértói román kori templom is, arasznyi széles nyílásszerű déli ablakaival, melynek félkörű diadalívén 1137 évszám bevésve olvasható” (Vasárnapi Újság, 1869).

1220-ból a váradi regestrumban, majd egy 1326-ban kelt oklevél első hiteles adatai révén megtudhatjuk, hogy I. Károly Báthori Berecknek és fiának adományozta a települést. Ekkor a településnek már temploma is volt, feltehetően Szent Margit tiszteletére építve, amelynek papja Dömötör néven jegyzett. A Vak Béla király idején épült templomnak csak a sanctuariuma maradt meg, ehhez feltehetően a Bereck-fiak építették fel az egyszerű, egyhajós gótikus templomot a 14. század második negyedében.

A templom a 16. században a reformátusok kezébe került. Egy 1744-ből származó adat közli, hogy a lakosság többsége kálvinista, nincs állandó plébánosa. Pethő Rozália grófnő vette vissza a templomot a kálvinistáktól 1736-ban. 1750-ben helyreállíttatta, és tornyot építtetett hozzá. Az egyhajós, tégla alaprajzú, égetett téglából épült, Szent Erzsébet titulusú templomnak ekkor már három oltára, boltozott előcsarnoka van, és 1809-ben szilárdan megépített szép templomnak tartják.

Az ófehértói templom 1972. évi tatarozása új eredményekkel gazdagította a templom eddig is érdekes építéstörténetét. Kiderült ugyanis, hogy a sokszögzáródású, dongaboltozatos sekrestye északi oldalán s keleti falán rézsűs, köríves kis ablak van.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>