Cikkek listázása

Városmisszió

Amit a város lát és hall

Szerző: Madocsai Bea

Már csak két és fél hónap választ el bennünket a szeptemberi budapesti Városmissziótól. Aki a fővárosban lakik, lehetetlen, hogy ne hallott volna már a plébániáján a helyi előkészületekről, esetleg el is ment egy-egy olyan megbeszélésre, amelyen közösen töprengtek, milyen programokat szervezhetnének, és a mise végén a plébános vezetésével elmondta az imádságot a Városmisszió sikeréért. De vajon a helyi kezdeményezések és az új evangelizációt szolgáló nemzetközi kongresszus a bazilikában hogyan válik olyan eseménnyé, ami mellett nem mehet el az utca embere „csak úgy”. Fővárosunk rendszeresen ad otthont kulturális fesztiváloknak, tudományos tanácskozásoknak. Ezekről szó van a rádióban, a sajtóban, és az érdeklődők keresik a részvétel lehetőségét. De az emberek többsége nem is tudja, hogy éppen milyen rendezvénysorozat folyik, mert nem érzi magát érintettnek. Hogyan lehet ez szeptemberben másképp?
Isten üzenete mindenkinek szól, mindenkit meg akar érinteni: Reményt és jövőt adok nektek. A Városmisszió ötletét több mint fél évtizede fölvető Emmánuel Közösségnek, a gondolatot fölkaroló öt főváros püspökének és a megvalósításán dolgozó keresztények ezreinek szívügye, hogy az Örömhír eljusson mindenkihez. Nem arról van szó, hogy a katolikusok egyhetes kongresszust tartanak maguknak a misszióról, és ehhez kapcsolódik a templomokban tartott programsorozat, amihez semmi köze a nem hívő vagy kívülálló tömegeknek, hanem az Egyház közel lép az emberekhez, hogy ne legyen senki, aki még sosem hallott a föltámadt Krisztusról.

Itt nem az érdeklődők keresik a programokat, hanem Isten keresi az embert! Mindenkit magához akar vonzani, és ennek eszköze a Városmisszió.

A tervek szerint minden templom homlokzatát hatalmas zászló, úgynevezett molinó díszíti majd, rajta az ismert logó és jelmondat. Az utak mentén óriásplakátok, a metrókban kisebb feliratok fogják hirdetni… nem a rendezvényt, hanem azt, hogy van Isten, aki reményteli jövőt szán mindenkinek. A Budapestet megelőző négy nagyvárosban (Bécsben, Párizsban, Lisszabonban és Brüsszelben) a kongresszus résztvevőinek egyforma sálja és táskája is figyelemfelkeltő volt, így lesz ez nálunk is.

A plébániák közösségei a templomukat körülvevő utcákon, tereken fogják megszólítani az embereket, de a város forgalmas központi terein színpadok is állnak majd. A Moszkva téren, a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, a Városház téren és a Vörösmarty téren délután kettőtől este fél hétig zene, rövid jelenetek, tanúságtételek, pantomim, és ki tudja, még mi szolgálja azt, hogy az arra járók fölkapják a fejüket: az üzenet nekik szól.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>