Cikkek listázása

Jézus Szíve-tisztelet Temerinben

Jézus Szíve, bízom benned!

Szerző: Szungyi László

Fotó: Gábor Béla

A minap egy hároméves kislány szülei örvendezve mesélték, hogy otthonukban van egy régi Jézus Szíve-képük. Kis Daniellájuk Jézus sebzett szívére puszikat küld, így viszonozza szeretetét. Az élet első családi hittanaihoz tartozik a csöppségekben ily módon felkeltett vallásos érzület. Ez az eset jó példája annak, hogyan kezdődhet már a korai gyermekkorban a Szent Szív iránti tisztelet napjainkban is. Ez sajnos nem jellemző családjaink buzgóságára, mert a mai haszonszerzésre, élvezetekre beállított gondolkodásmód, az elvilágiasodás, az elkereszténytelenedés folyamata, a hagyományos erkölcsi értékek válsága erősen érezteti hatását mifelénk is. Hasznos lehet ezért a múltba tekinteni, felkutatni e tisztelet nyomait, hogy követendő példát és bátorítást merítsünk belőle jelenünk számára.
Ökrész Károly helytörténészünk kutatásai alapján megállapítja, hogy a Jézus Szíve-tiszteletnek a temerini hívek kö­rében évszázados hagyománya van. Az egykori nádfödeles kis házakban ott függött a Jézus Szíve-kép a falon, mert elődeink családjukat Jézus Szent Szívére bízták. A kor szokásai szerint az Egyház által kiadott, Jézus Szíve imádását szolgáló imakönyvekből buzgón imádkoztak, énekeltek. Mihálovits Endre plébános idejében, 1925-ben megalakult a Jézus Szíve Társulat azzal a céllal, hogy tagjai Jézus szeretetét szeretettel viszonozzák, neki elégtételt adjanak, engeszteljék azon számtalan hálátlanságért, közömbösségért, vissza­utasításért, bűnökért és szentségtörésekért, melyekkel az emberek hálátlanul megbántották végtelen szeretetét. A társulatnak már az alakulás évében 2588 tagja volt, akik a hónap első péntekjén és vasárnaponként szentségekhez járultak. Jézus Szíve ünnepét és az ő tiszteletének szentelt június hónapot külön ájtatossággal, szentgyónással és áldozással tartották meg. Az elsőpénteki ájtatosság – habár a társulat napjainkban már nem működik – ma is él.

1947-ben, a második világháború utáni legnehezebb években Vondra Gyula esperesplébános az Egyházhoz hűen ragaszkodó, de igencsak elszegényedett hívek anyagi segítségével befejezte a templom felújítását, és megfestette Ruzsicska Pál festőmű­vésszel azt a Jézus Szíve-képet, amely ma is a templom oldalfalán függ. Vondra atya célja ezzel az volt, hogy Jézus Szívének tiszteletét a hívek körében elmélyítse, és az elsőpéntek buzgóbb megtartására ösztönözze őket. A festő az Üdvözítőt bal kezében gömbbel, rajta kereszttel ábrázolja, amely a megváltói hatalom jele, a jobb kezében lévő jogar pedig az Atyától származó hatalom jelképe. Különösen kedves ez a festmény a temerinieknek, mert a háttérben a templomuk környékét is megörökítette a festő. De nem ez az egyedüli Jézus Szíve-festmény a plébánián. A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek zárdájának megnyitásakor, 1881-ben átadták Kubinszky Mihály felszentelt püspök ajándékát, Josef Kesler bécsi festő Jézus Szíve-képét. Ez volt a zárda kápolnájának oltárképe. A templom téli kápolnájában pedig egy Jézus Szíve-szobor található.

Temerinben az Egyházmegyei Hatóság 1927-ben leányegyházat alapított az anyaplébánia mellett, amelyet Jézus Szívéről neveztek el. Ennek alapítása visszavezethető azon századeleji vágyra, hogy a köz­ség plébániatemplomtól távolabb eső keleti részén építsenek egy második templomot. Az előkészületek ugyan évekig tartottak, az első világháborút követő nehéz időszakban mégsem valósulhatott meg a terv. A vikária templom nélkül nem működött, csak külön anyakönyveket vezettek 1954-ig. 1958-ban az Egyházmegyei Hatóság hivatalosan megalapította az új Lourdes-i Boldogasszony vikáriát a község északi részén, a két háború között kiépült Telepen, ahol 1991-től 2000-ig végre felépülhetett a második templom.

Híveink röpimája – „Jézus Szíve, bízom benned!” – éltesse a reményt, hogy a Szent Szív tisztelete az ősök példájának felidézése folytán az Úr kegyelméből nem vész ki a lelkekből, múltunkkal kapcsolatos ismereteink pedig nagyobb önbecsülést nyújtanak és erőt adnak a történelem mai viharának túléléséhez.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>