Cikkek listázása

Az Emmánuel közösség és a városmisszió előkészületei

Velünk az Isten – Budapesten is

Szerző: Körössy László

Fotó: Körössy László, Kassányi Jenő, Lőrincz Sándor

Franciaországban a hetvenes évek elején született az Emmánuel (Velünk az Isten) közösség, amely napjainkra Európa minden országában, sőt Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsia egyes országaiban is megjelent. A magyar közösség – csakúgy mint más országokban – a katolikus karizmatikus megújulás gyümölcseként jött létre az Egyházon belül a közösség tagjainak (papok, világiak) „mélyebb elköteleződésre és odaadott életre irányuló vágyából”.
A közösség lelkiségének alapja (kegyelme) az imádság (adoratio), az irgalmas szeretet (compassio) gyakorlása, valamint az evangelizáció. Mindhárom „kegyelem” új, elmélyült, hiteles istentapasztalat és hitélet felé indítja a közösség tagjait, akik vallják, hogy az imádság, az Istennel való napi kapcsolat elengedhetetlen feltétele a valódi keresztény, tanúságtevő életnek. A rendszeres egyéni ima mellett a közösségi alkalmakon is hangsúlyos az istenkapcsolatnak ez a módja, csakúgy, mint a szentségimádás – egyénileg és közösségben is.

Az irgalmas szeretet gyakorlása is ebből a kegyelemből, az imádságból gyümölcsözik, ezért végső soron az imából fakadnak a közösség szerteágazó szolgálatai is. Különféle élethelyzetben lévő embereket szólít meg a közösség rendszeres programjaival: házaspárokat, egyedülállókat (AVE programok), az Egyháztól távol lévő vagy távol került érdeklődőket „istenkeresőket” (Alpha kurzus), anonim „válaszra várókat” (SOS imaszolgálat). Az 1 Óra Jézussal! szolgálat keretében a közösség nyitott szentségimádásra várja az érdeklődőket hétfőnként, 18.30 órától a Váci utcai Szent Mihály-templomba (Budapest V. ker. Váci u. 47.). A napi evangéliumhoz kapcsolódó elmélkedést és imát követő csendes szentségimádás után lehetőség nyílik egy kis beszélgetésre is. Erdős Enikő, az 1 Óra Jézussal! elnevezésű kezdeményezés egyik szervezője az eddigi tapasztalatokról a következőket mondja: „A beszélgetések során megpróbálunk rávilágítani a személyes istenkapcsolat fontosságára, megosztjuk a tapasztalatainkat arról, hogy hogyan éljük meg az Úrral az ünnepeket és a mindennapokat. Az idei év elejétől kezdve pedig a városmissziós imát is felolvassuk ezeken az alkalmakon. Hisszük, hogy nagy erőforrás a szentségimádás, még ha nem is olyan népszerű ez az imamód.”

Az imádságtól a misszióig

Az imádság és az irgalmasság cselekedetei mellett az Emmánuel közösség alapkegyelme az evangelizáció, amelynek a szükségességét a mai világban és különösképpen Európában talán nem is kell hangsúlyozni, annál inkább szükséges vele – mármint a kegyelemmel – együttműködni. A közösség által elindított városmissziós találkozások sorozatának következő (ötödik) állomása idén szeptemberben Budapest lesz. A hazai „emmánuelesek” nagy odaadással, kiterjedt szervezőmunkával segítik az egyhetes rendezvény „sikerét”, ami nemcsak az Egyház iránt érdeklődő emberek hatékony megszólítását, hanem a plébániai közösségek megerősödését is jelenti.

Az Emmánuel közösség magyarországi régiójának korábbi vezetője, Marik József, a Városmisszió világi főszervezője az előkészületekről és a rendezvényről a Famíliának elmondta: „Mostanra nagyjából körvonalazódott, hogy a közösség tagjai milyen formában szolgálják majd a missziót. Az 1 Óra Jézussal! kezdeményezésből kiindulva a tervek szerint a Váci utcai Szent Mihály-templom és környéke lesz az Emmánuel közösség „missziós terepe”; a Belvárosban – többek közt a Vörösmarty téren, ahol sok ember, sok turista is megfordul – szeretnénk meghívni az embereket a különféle missziós alkalmakra. Ugyanakkor mint »emmánuelesek« más programokban is részt veszünk majd: a közösség vezeti a reggeli imákat a Szent István-bazilikában. A jelenlegi elképzelések szerint legalább három nagyszabású esti rendezvényt is mi szervezünk, amelyeken a kiengesztelésről és a belső gyógyulásról lesz szó, valamint a dicsőítésről (hálaadásról), – ezek bensőséges, imádságos események lesznek. Természetesen a közösség tagjai számos helyi kezdeményezésben is részt vesznek majd, és a különféle nyitott helyszíneken »megszólító« emberként szolgálják a Városmisszió »sikerét«.”

Marik József reméli, hogy a magyarországi emmánuelesek számára is „felrázó” esemény lesz a Városmisszió. „Egy ilyen nagy és szerteágazó közösségben, amilyen az Emmánuel is, szeparálódnak az emberek, van, aki aktívabb, lelkesebb, míg mások jól elvannak együtt, és az idők folyamán az utóbbiak egyre többen lesznek, miközben a húzóemberek száma egyre csökken. Egy olyan alkalom, amikor mindenkinek be kell dobnia magát (például a budapesti Városmisszión), felszíthatja, újraélesztheti azt a hivatást, amiért eredetileg a közösséghez csatlakoztunk. Arra számítunk, hogy jelentősen megerősíti a közösségünket a Városmisszió, és – habár nem cél – az is előfordulhat, hogy lesznek, akik a misszió kapcsán csatlakozni is kívánnak a közösséghez.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>