Cikkek listázása

25 éves a pannonhalmi és a meschedei bencés gimnázium testvérkapcsolata

A változásban is állandóság

Szerző: Polgári István

Szent Márton ünnepén, november 11-én minden évben színes programok várják a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium diákjait és tanárait. 2006-ban különleges vendégei voltak az iskola ünnepének: negyedszázados jubileumához érkezett a pannonhalmi és a meschedei (Németország) bencés gimnáziumok kapcsolata, és az évforduló alkalmából a meschedei gimnázium diákjai és tanárai is részt vettek a Szent Márton-napi eseményeken, élükön Dominicus Meier meschedei bencés apáttal.
A két iskola közös története az 1970-es évek végén indult, amikor Szennay András főapát úr kereste meg Harduin, majd utódja Stephan meschedei apát urakat a pannonhalmi és a meschedei bencés gimnáziumok közötti kapcsolatfelvétel lehetőségével. András főapát úr meg is látogatta őket Meschedében, majd Korzenszky Richárd akkori igazgató atya (jelenleg tihanyi perjel) megegyezett velük az első diákcserében. Ez az utazás 1981-ben volt, amelynek kalandos történetét Várszegi Asztrik főapát úr idézte fel:

„A kivitelező Nyiredy Maurus atyával magam voltam mint aki ismerte a terepet és beszélte a nyelvet. Az utazást »külföldön« bonyolítottuk le Bécs és Melk között az alábbi módon: a diákokat és kísérőiket, a szülőket Bécsben szedtem össze a West-Bahnhofon egy véletlenszerűnek álcázott találkozáskor. Erre az időpontra már ott volt Eberhard Borghoff vezetésével a két meschedei Volkswagen kisbusz, és amikor együtt voltunk, megindultunk Meschedébe. A csapatunk két bencésből, Maurus atyából és belőlem, két szülőből, egy papából és egy mamából, továbbá – ha jól emlékezem – négy vagy öt diákból állt. Egy hetet töltöttünk változatos ottani programok között, aztán haza Niederlataichon és Melken keresztül érkeztünk. Melkben volt az »apostolok oszlása«, onnan már ismét véletlenszerűen indultunk Magyarország irányába.”

A kezdeti nehézségeket követően rendszeressé váltak a látogatások a két iskola között, különösen a rendszerváltást követően, amikor már a nyugati utazások sem ütköztek akadályokba. Mára eljutottunk odáig, hogy a gimnáziumban németet tanuló diákok fele pannonhalmi évei alatt eljut Meschedébe! Kialakult a látogatások rendszere is: egyik évben a meschedeiek jönnek Pannonhalmára, a másik évben pedig az itteni diákok utaznak Németországba. Délelőttönként a fogadó diákok legtöbbször órákon vannak, amelyekre sokszor a vendégdiákok is beülnek. Délutánonként közös kirándulások, sport- és egyéb szabadidős programok kerülnek terítékre. A mi diákjainkat odakint családoknál szállásolják el a vendéglátók, míg a meschedei diákok néhány napot itt töltenek a főapátságban, majd elutaznak egy hosszú hétvégére fogadó diáktársuk családjához.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>