Cikkek listázása

A könnyben úszó szemek is felragyognak a kiengesztelődési esten

Antióchiás örömhírnökök a fiatalokért

Szerző: Lőrincz Sándor

Fotó: Lőrincz Attila

Az élet olyan kicsi, sötét sarkába világítottak be, ami eddig pókhálós volt, pedig akadnak ebben a sarokban is olyan dolgok, amelyeket ha leporolunk, akkor tovább tudunk lépni. Németh Attila politológushallgató vallott így a legutóbbi kaposvári antióchiás nagyhétvégéről, amelyen több tucat középiskolás, főiskolás és egyetemista vett részt a püspökségen. Elvonulva a világ zajától, egymásra, a tanításokra, az elmélkedésekre, a csendre, a gitáros-énekes dalokra, Isten hívó szavára figyelve. A kaposvári Szent Ignác Antióchia lelke a Polgár és a Perczel házaspár, akik különös szeretettel, empátiával szervezik-irányítják a négyéves közösséget. Életükkel közvetítik a hit titkát.
Ifjú közösségről van szó, amelyben fiatalok szolgálnak fiatalokat, s amelynek programja Amerikából indult és Ausztrálián keresztül érkezett és honosodott meg 1994-ben hazánkban. A neve pedig tudatos törekvésre utal: tanít­vánnyá lenni, hiszen Jézus tanítványait először Antióchiában nevezték keresztényeknek.

– Dr. Rumszauer Miklós atya, a kaposvári Szent Margit-Szent József-templom plébánosa kért fel bennünket egy házas hétvégés bálon: szeretné, ha mi bábáskodnánk e jezsuitáktól eredő közösség felett – mondta Polgár Tibor, aki építészvállalkozóként keresi a kenyerét. – Mivel éppen akkor bomlott fel az a baráti társaság, amelynek mi is tagjai voltunk, felkeltette az érdeklődésünket a Nagykanizsán már remekül működő közösség. Tudtuk azt is: a bérmálkozás után nem igazán van lelki közössége a gyerekeknek, ezért nem árt, ha teszünk is valamit azért, hogy legyen. Két nagyobb lányunk, Zsófi és Kriszti is szívesen járt volna egy ilyen csapatba. Az elhatározást tett követte, és figyelve a nagykanizsaiakat, belevágtunk.

– Azért tartom jónak a közösséget, mert a fiatalok önmagukat adhatják – fűzi tovább a szót Polgárné Perczel Mária, aki a budapesti Patróna Hungariaeban végzett, s az ottani szellemet próbálja alkalmazni családjában, de az antióchiás fiúk, lányok körében is. – Hasonló gondolkodásúak kereshetik a válaszokat az élet jelentős kérdéseire, miközben építik egymást hitben, gazdagodik személyiségük, mélyülnek kapcsolataik. Értékeket kapnak egymástól és adnak a másiknak. Ezért mondhatjuk bátran, hogy elfogadó és befogadó közösség a miénk, amely hetente, szombatonként tartja találkozóit. Félévenként azonban egy úgynevezett nagyhétvégére kerül sor. Akkor megkétszereződik a létszám: 70–80 fiatal érkezik, és jellegzetes, antióchiás öleléssel fogadnak mindenkit. Lehet, hogy ez az ölelés némelyeknek kissé teátrálisnak tűnik, ám mégis őszinte megnyilvánulás: a szeretetteljes üdvözlés, az öröm számukra elengedhetetlen metakommunikációs eszköze.

Marcsi mélyépítő üzemmérnök. Azt vallja: mivel három gyerekük van – a legkisebb, Zita 14 éves –, ő inkább főállású anyának érzi magát. Ezért aztán női emancipáció ide vagy oda: első a család, utána jöhet csak a munka. Nem tartja fontosnak, hogy napi nyolc órában dolgozzon. Most is hatórásként helyezkedett el. Bátran megteheti, szemléletükben nem az anyagiak vannak a fő helyen, no meg náluk megmaradhatott az ősi családmodell, amelyben a férj, az apa az eltartó…

Mivel az antióchiás közösségbe viszonylag sok olyan fiatal jár, aki elvált szülők gyerekeként éli életét, itt is megerősítést kapnak arról: a hagyományos családmodellnek lehet csak jövője, amelyben rangjukhoz méltóan kezelik a keresztény értékeket. Egy-egy nagyhétvége előtt éppen ezért ép családokhoz fordulnak a koordinátorok, a közösség lelki motorjai: segítsék a fiatalokat abban, hogy gördülékenyen kibonthassák gondolataikat Egyházról, világról, az eucharisztiáról, az imádságról, a küldetésről, a helyes önértékelésről, a bűnbánatról, a közösségről. Merthogy a két és fél nap alatt számos kiselőadás hangzik el ilyen témakörökben. Így tehát nemcsak a fiataloknak, hanem a körültekintően kiválasztott háttérszülőknek is nagy a felelősségük, hiszen a hetek alatt formálódó gondolatokat, kóbor vallomásfoszlányokat bibliai alapokra építve, közérthetően, személyes élményekkel fűszerezve kell közvetíteniük. Úgy, hogy abból társaik is tanuljanak.

Perczelné Chiovini Márta rokkantnyugdíjas, s négy órában könyvtáros. Leányuknak, Andinak kerestek egy keresztény közösséget, és úgy véli: a lehető legjobbat találták meg. Meglátása szerint az nem elég, ha odahaza bezárkózva élnek hitük szerint; jóllehet: ez is példa, ám a vallásos háttér mellé kell egy aktív közösség. Az itt eltöltött évek során pedig felfedezték: lányuk sokkal önállóbb és bátrabb lett, miközben megszilárdult a hite.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>