Cikkek listázása

Új nevelési központ a ciszterci rend fenntartásában

Csapatmunka imádságos háttérrel

Szerző: Fazekas Orsolya

Az elmúlt tanév végéig a pécsi Nagy Lajos Gimnázium volt az egyetlen intézmény, mely a ciszterci rend fenntartásában működött. Az új tanévben a gimnázium mellett egy általános és zeneiskola, valamint egy óvoda is a rend szárnyai alá került. A fenntartóváltás a Miasszonyunk Női Kanonokrend utolsó képviselőjének, Mater Assumptának a halálával vált szükségessé. A ciszterci rend Dékány Árpád Sixtus atyát kérte föl a nyáron létrejött, újonnan átadott intézmények által alkotott pécsi Ciszterci Nevelési Központ spirituálisának és a rend képviselőjének. Az új intézmény elindításáról, küldetéséről és a mindennapok feladatairól kérdeztük Sixtus atyát.
– Hogyan értékeli, hogy a ciszterci rend fenntartása alá került a pécsi Katolikus Óvoda, az Árpád-házi Szent Margit Általános és Zeneiskola, valamint a Kollégium?
 Illusztráció

– A közvélemény számára ez meglepetés volt, hiszen senki nem gondolta, hogy Assumpta nővér felkészült arra a helyzetre, hogy amikor ő valami oknál fogva akadályozva lesz, vagy esetleg eltávozik az élők sorából, akkor ez az intézmény tovább tudjon élni. Így régi jó kapcsolatát felhasználva, valamint a mi késztetésünk és támogatásunk segítségével elhatározta magát arra, hogy ha szükséges lesz, ránk bízza fenntartását. A Nagy Lajos Gimnáziumban tapasztalata, presztízse jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a most átvett intézmény jó úton haladjon. Ehhez én magam kevés vagyok, itt csapatmunkára van szükség. Ennek kell az iskola fejlődése mögött állnia, és ebben a szülőknek, tanároknak is részt kell vállalniuk. Azok az iskolák működnek jól, amelyek hisznek és bíznak a jövőjükben, és amelyek iránt kellő bizalommal vannak a szülők. Sajnos ennek a bizalomnak a megingatására újra és újra kísérletet tesznek bizonyos politikai és társadalmi szervezetek, hivatalok. Az ország jelenlegi politikai állapota nem kedvez egy ilyen új intézménynek, de ezt mi ideiglenes állapotnak tekintjük, és nem a mának, hanem az elkövetkező évtizedeknek szeretnénk építeni.

– Megnehezíti-e a helyzetet, hogy a kollégium eddig nem volt egyházi?

– Egyházivá tenni egy intézményt nem egyszerű. Arra törekszünk, hogy az egymással való személyes viszony családiasabb és emberibb legyen. Jézus Krisztus evangéliumából egyértelmű, hogy ő nem személyválogató, hiszen azokhoz is odafordult, akik távolabb voltak tőle, és ezzel az odafordulással tudta őket magához vonzani. Én az első perctől hangsúlyozom a kollégiumban lakó lányoknak, hogy számomra fontos mindegyik. Véleményem szerint és a gyerekek beszámolója szerint is érezhető, hogy valami elindult. Ha érzik, hogy számunkra fontosak és értük tesszük, amit teszünk, akkor megértik, mit szeretnénk. A kápolna ott van az épületen belül. A zárdatemplom egy jól beimádkozott, imádságos hangulatú hely. Nyitva áll számukra mindig. Ők az épületen belül bármikor eljuthatnak a kápolnába. Közös szentmisével kezdtük az évet, és újra meg újra szervezünk közös ünnepeket. Semmiképpen sem karunk valamiféle erőszakos, formális egyházi kollégiumot csinálni. Ha jól érzik magunkat közöttünk, akkor van helyük.

Illusztráció 

– Nemcsak mint az intézmény képviselője, hanem mint spirituális is jelen van. Lehet ezt egyedül győzni, vagy segít valaki Önnek?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>