Cikkek listázása

Tizenöt éves a Bencés Kiadó

Lelkiségi füzetektől napjaink teológiájáig

Szerző: Varga Mátyás

A Bencés Kiadó spirituális és teológiai kiadványai tizenöt éve sajátos színt és látásmódot képviselnek a hazai egyházi könyvkiadásban. A Pannonhalmi Főapátság három évvel a rendszerváltás után azzal a céllal indította el a kiadót, hogy elsősorban a korai szerzetesség gazdag spirituális tapasztalatának újabb, kortárs olvasatait juttassa el a hazai közönséghez…

A kiadó akkori profilját leginkább talán a Bencés Lelkiségi Füzetek sorozatával jellemezhetnénk. Ebben a ma már közel ötven könyvecskét számláló sorozatban olyan szerzőkkel ismerkedhettek meg a magyar olvasók, mint Anselm Grün, Fidelis Roppert, André Louf, Adalbert de Vogüé. A könyvek hangütése, beszédmódja és hivatkozási rendszere meglehetősen eltért a hazai lelkiségi irodalomban addig megszokottól. A szerkesztők éveken át elsősorban a németországi Münsterschwarzach bencés apátságának kiadójánál megjelenő, hasonló tematikájú, igen népszerű könyvsorozat köteteiből válogatottak. Néhány éve azonban az olvasók által kedvelt szerzők művei mellett más, idáig ismeretlen szerzők megismertetését is célul tűzték ki. Ebbe a törekvésbe illeszkedik például Garcia M. Colombas a szentírásolvasás korai tapasztalatáról szóló kiváló könyvének megjelentetése, vagy a tervek között szereplő Enzo Binachi-kötetek hazai kiadása.

Illusztráció 

Vannak azonban olyan könyvek, amelyek terjedelmüknél vagy témájuknál fogva nem illeszthetők a Bencés Lelkiségi Sorozatba. Ezek között igen fontos André Louf könyveinek (Gyengeség és kegyelem; A többi – kegyelem) megjelentetése, vagy olyan szerzők megismertetése a hazai olvasókkal, mint Abbé Pierre (Istenem… miért?). Ugyanitt fog megjelenni hamarosan Jacques Ellul megrázó könyve az iszlám és zsidó-keresztény gondolkodás viszonyáról.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>