Cikkek listázása

Szentpétervár, Fatima és Budapest várja a zarándokokat

Hármas hálaadás

Szerző: Rózsa Györgyi

„Fatimában kemény figyelmeztetés hangzott el, mely szemben áll az általános közfelfogással, és amely felhívás arra, hogy vegyük komolyan az életet, a történelmet és azokat a veszélyeket, melyek az emberiség életét fenyegetik – nyilatkozta néhány éve XVI. Benedek pápa még bíborosként. Az 1917-es fatimai Mária-jelenések az elkötelezettebb keresztény életre buzdítottak, így üzenetük kilencven év távlatából is szól a ma emberéhez.
Az évforduló kapcsán sokfelé tartanak megemlékezést, zarándoklatot. Annak idején az első jelenés május 13-án volt, az utolsó pedig október 13-án, ezért ez utóbbi időponthoz kapcsolódva sok magyar hívő is részt vesz majd a portugáliai Mária-kegyhelyen az idei záró eseményen. De – mint ahogy Madari Gyula, a Makrovilág Zarándok utazási Iroda igazgatója mondja – az Új Ember főszerkesztőjével beszélgetve, egy különleges, hárompólusú lelki esemény ötlete született meg Szentpétervár, Fatima és Budapest állomásokkal. Kilencven éve jelent meg a Szűzanya Fatimában, és kilencven évvel ezelőtt győzött a Nagy Októberi Szocialista forradalom. Azóta szétesett a kommunizmus, és hálát kell adnunk a Szűzanyának, nekünk magyaroknak is – teszi hozzá.

A magyarokra jellemző a „fatimás” lelkület. A jelenési dombokon lévő keresztút, a Szent István-kápolna is elképzelhetetlen a magyarok segítsége nélkül, de sok hazai templomunkban is található fatimai szobor. Októberben lesz öt éve, hogy felszentelték Soroksáron a Fatimai Szűz templomát, itt lesz az október 13-i lelki zarándoklat egyik központja – tudtuk meg Madari Gyulától. A másik természetesen Fatima, ahol a Jelenések Asszonya kérte, ajánlják fel Oroszországot Szeplőtelen Szívének. Ez azonban csak 1984. március 25-én sikerült, amikor II. János Pál pápa a Szent Péter téren, a világ püspökei és mintegy százötvenezer hívő jelenlétében felajánlotta a világot és különösen Oroszországot Mária Szeplőtelen Szívének.

A Fatimai Világapostolátus elérte, hogy az 1991-es oroszországi változások után a fatimai Szűzanya szobra eljuthasson Moszkvába is.

– Csodálatos élmény volt látni, amikor a Vörös téren a Szűzanya-szobor körmenetben végighaladt. A Lenin Mauzóleum közelében emberek ezrei sorakoztak. Nagyon sok asszonyt láttam ott imádkozni, akik ezt nyilvánosan nem merték megtenni a szovjet érában. Igaz, sok templomot be is zártak. Sokat meg átalakítottak. Így például Szentpéterváron a kazanyi székesegyház 1932-től a Vallás és az Ateizmus Történeti Múzeumaként működött.

Tudjuk, Európának újra a keresztény gyökerek felé kell fordulnia. 2007. október 4. és 7. között az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) Fatimában tartja teljes ülését. Erdő Péter bíboros – akit tavaly Szentpéterváron választottak a testület elnökének – határozta el, hogy Magyarország tavalyi, fatimai felajánlását követően, a jelenések kilencvenedik évfordulóján Európa összes püspöki karának elnöke Fatimában együtt ajánlja fel egész Európát Mária Szeplőtelen Szívének.

A Szovjetunióban 1917-től legalább hatszáz püspököt, negyvenezer papot és emberek millióit vitték az internáló táborokba vagy végezték ki. De a keresztény hit az elnyomás ellenére is erősödött. 1991. után Oroszország is elindult a lelki változás útján. Egy, a közelmúltban végzett közvélemény-kutatás szerint ma tíz oroszból nyolc hisz Istenben. Az utóbbi tizenöt évben megkétszereződött az ortodoxok aránya: 34%-ról 63%-ra nőtt. 6% vallotta magát muzulmánnak, 1–1% pedig katolikusnak, illetve buddhistának.

II. János Pál pápa sokat tett az ortodox és a katolikus egyház közeledéséért. 2004. augusztusában II. Alekszij moszkvai pátriárkának adományozta a kazanyi Szűznek azt az ikonját, amelyet hosszú ideig Fatimában őriztek, mielőtt ajándékba kapta volna, és ami előtt majd tíz évig imádkozott a szobájában.

A magyar zarándokok lélekben és imádságban össze­kapcsolódnak majd a helyszíneken, mindenhol egyszerre hangzik majd fel a Te Deum. A harmadik csoport Szentpétervárra megy – folytatja az igazgató –, oda, ahol a kommunizmus elkezdődött. A felújított kazanyi székesegyház egy nagyon szép klasszicista épület, amelyet az 1800-as évek legelején építettek. Ma már ismét az ortodox egyház tulajdonában van. A Szűzanyának ajánljuk hittel az elmúlt évtizedek megannyi áldozatát, és fontos, hogy imádkozzunk népeink számára az Isten irgalmáért és a kiengesztelődésért, mely mindig megadja az újrakezdés lehetőségét.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>