Cikkek listázása

XIX. Szeged-Csanádi Egyházmegyei Családnap

„A házastárs nem ellenség, hanem barát!”

Szerző: Márton Gábor

„Hogyan erősíthetjük házasságunkat korunk kihívásaival szemben?” címmel rendezték meg a XIX. Szeged–Csanádi Egyházmegyei Családnapot november 22-én Mórahalmon. A résztvevők a napindító ima után egy sok gyakorlati tapasztalattal és humoros esetekkel színezett előadást hallhattak dr. Sallai János pszichológustól. A gyermekekkel együtt több mint kétszázötven jelenlévő ezt követően két tanúságtétellel és négy izgalmas csoportbeszélgetés egyikével gazdagodva, ünnepi szentmise után térhetett haza.
„Kegyelmed vezesse a házastársakat, hogy gondolkodjanak és dolgozzanak családjuk és a világ minden családja javára. Add, hogy a fiatalok a családban szilárd támaszt találjanak nemeslelkűségüknek, az igazságban és a szeretetben való növekedésüknek. Add, hogy a házasság szentsége által megerősített szeretet legyőzze a gyengeségeket és kríziseket, amelyekkel családjaink olykor találkoznak” – a reggeli imában elhangzott II. János Pál pápa családokért megfogalmazott könyörgése, mely akár mottója is lehetett volna a találkozónak.

Ugyanis szinte a Szentatya gondolataira válaszolt előadásában dr. Sallai János és felesége, Anikó, akik negyvenhét évi házasságukból és gazdag szakmai tapasztalataikból összegyűjtött tanulságokat, ötleteket, javaslatokat osztottak meg a hallgatósággal.

Véleményük szerint a házasság nem csak úgy „összejön”, hanem ezt bizony „csinálni kell”. A házasfelek hívő volta sem mentesíti a közös életet a problémáktól, amikkel mindkét félnek foglalkoznia szükséges. Egy fontos alaptételt mindenek előtt a hallgatóság figyelmébe ajánlottak: „A házastársam nem ellenség, hanem barát!” – és ennek megfelelően kell hozzá viszonyulni minden helyzetben.

Fel kell állítani egy fontossági sorrendet a családban, amihez tartjuk is magunkat. Ez a sorrend ideális esetben így néz ki: Isten, házastársunk, gyerekeink, szüleink.

A házasfelek közötti kommunikációban négy mélységi szintet különböztetett meg a két előadó: 1. köszöntés, közhelyek (Szia! Hogy vagy? – de a választ már nem várjuk meg…); 2. adatok, tények, események (Mi újság? Mi történt ma?); 3. gondolatok, vélemények (erkölcsi, világnézeti stb. kérdések); 4. érzések, érzelmek. Csak lépésenként és csak együtt lehet továbblépni ezeken a szinteken (a férfiak általában a 3. szintig jutnak el, de aztán már nehezebben mennek tovább). Időt kell rá teremteni, hogy a házasság belső kommunikációja mélyülhessen. Mivel a gyerekek általában ez ellen dolgoznak, ezért szeretettel, de határozottan szabályozni kell például az esti időkereteket.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>