Cikkek listázása

Haydn Jubileumi Év

„Az én nyelvemet az egész világ érti”

Szerző: b.z., Bodnár Zita

Joseph Haydn, a bécsi klasszika első mestere halálának bicentenáriumára emlékezik a világ 2009-ben. A zeneszerzőt több szál is Magyarországhoz köti: alsó-ausztriai szülőfalujában magyar nemzetiségűek is laktak, ráadásul közel harminc esztendőt töltött el „Pompakedvelő” Esterházy Miklós herceg kastélyában mint udvari karmester és komponista. Itt születtek az eszterházi színháznak írt operái, vonósnégyesei, szimfóniái és gazdag életművének számtalan alkotása.

Az osztrák, szlovák és angol művészeti és tudományos intézményrendszerrel együttműködve Magyarország 2009-et Haydn Jubileumi Évvé nyilvánította. A szimfóniák atyjára, a vonósnégyes „feltalálójára” emlékezik hazánk jövőre az Esterházy-kastélyban, Budapesten, valamint az ország több pontján. A Haydn életművét bemutató, rendkívül sokrétű és színes programsorozat célja a komolyzene, Haydn műveinek megismertetése és megszerettetése a szélesebb közönséggel, illetve a zeneszerző Magyarországhoz való szoros kötődésének hangsúlyozása.

A tervezett rendezvények között szerepelnek a már hagyománnyá vált fesztiválok, így a Kastélykoncertek, továbbá Haydn és kortársai által komponált művek budapesti és vidéki előadása mellett több kiállítás előkészítése és megvalósítása, nemzetközi Haydn-konferencia szervezése, fiatal zenészek, zenetörténészek és kulturális menedzserek számára külföldi ösztöndíj biztosítása, és Haydn-workshop lebonyolítása a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>