Cikkek listázása

Az Országos Széchenyi Könyvtár kiállítása a Biblia Évében

Biblia Sacra Hungarica

Szerző: , Bodnár Zita

Fotó: Török Viktória

Ünnepélyes keretek között nyílt meg 2008. november 21-én Biblia Sacra Hungarica címmel a magyar Biblia történetét bemutató kiállítás Budapesten, az Országos Széchenyi Könyvtárban.
A tárlat a magyar Biblia útját követi. A magyar bibliafordítás a szóbeliségben született, de nyelvemlékeink arról vallanak, hogy a Szentírás lényegi részei rögzültek a használat során, és századokon át szinte változatlanul hagyományozódtak. Az első teljes egészében magyar nyelvű könyv, melyet külföldön nyomtattak, és az első magyar nyelvű, Magyarországon kiadott könyv egyaránt bibliafordítás volt.

A Biblia Sacra Hungarica kiállításon megtekinthetők a hazai latin és a legszebb magyarságú biblikus kódexek híres példányai, így a „Huszita” Bibliák közé tartozó Bécsi, valamint a Jordánszky és az Érdy-kódexek mellett a könyvtári tulajdonban lévő legrégibb válogatott Vulgata-kéziratok. Kiemelt helyen szerepelnek a magyar történelem és művelődéstörténet számos nagy alakjának – Janus Pannonius, Balassi család, Kazinczy Ferenc, Ady Endre, Móricz Zsigmond – Szentírásai, valamint József Attila, Babits Mihály, Jékely Zoltán, Szerb Antal, Illyés Gyula, Ottlik Géza, Pilinszky János és mások biblicitásának dokumentumai.

A Biblia Sacra Hungarica azonban nem pusztán könyvkiállítás. A tárlaton számos eszköz, mint például a középső terem templombelsőt idéző kialakítása, teszi érzékletesebbé a látogatók számára a Biblia tartalmi és művelődéstörténeti megközelítését, így segítve őket, hogy a kiállítás résztvevőivé váljanak. Sajátos interaktivitást biztosít az élet válaszútjain bibliai idézetekkel átsegítő telefonfülke is.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>