Cikkek listázása

Karácsonyvárás Nagykarácsonyban

Nagykarácsony - magyar betlehem

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

Advent első vasárnapján az ország legnagyobb szabadtéren elhelyezett betlehemjéhez zarándokoltak a templomból a hívek és a megjelent közéleti személyiségek, s a szentmisét követően immár hagyományos módon megnyílt a helyi postaszolgálat is, amelyet „szeretetposta”-ként ismernek országszerte. Az itt feladott, illetve ide érkező, majd továbbküldött levelek az adventi vasárnapokon más-más ünnepi bélyegzőt kapnak. A helyszín a fejér megyei Nagykarácsony. S ha Nagykarácsony, akkor magyar betlehem – teszi hozzá Mihályi Miklós plébános.
A település 1952-ben vette fel a Nagykarácsony nevet. Temploma 1980-ban oldalla­gos ellátásra Előszállás plébániájához került. 2000-ben Előszállás plébániájának fiataljai Mihályi Miklós plébános vezetésével (akihez Nagykarácsony is tartozik) kiállítást rendeztek a jubileumi szentév és a magyar millennium tiszteletére „Világunk templomai” címmel. A mintegy félezer látogató új inspirációkat adott. A kiállítás igazi kuriózum lett.

„Levelezésbe kezdtünk a kontinensek püspökségeivel, hogy küldjenek számunkra képeket templomaikról. Így került sor Amerikára, Afrikára, őserdei és modern nagyvárosokban épült templomokra egyaránt – mondta lapunknak a plébános. – A kiállítást bemutatták egy akkorra elkészült budapesti bevásárlóközpontban is. Előre tudtunk lépni, a közösséget megerősítette a közös munka, és a látogatósereg elismerése önbecsülést adott a fiataloknak.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>