Cikkek listázása

Karácsonyvárás Nagykarácsonyban

Nagykarácsony - magyar betlehem

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

Advent első vasárnapján az ország legnagyobb szabadtéren elhelyezett betlehemjéhez zarándokoltak a templomból a hívek és a megjelent közéleti személyiségek, s a szentmisét követően immár hagyományos módon megnyílt a helyi postaszolgálat is, amelyet „szeretetposta”-ként ismernek országszerte. Az itt feladott, illetve ide érkező, majd továbbküldött levelek az adventi vasárnapokon más-más ünnepi bélyegzőt kapnak. A helyszín a fejér megyei Nagykarácsony. S ha Nagykarácsony, akkor magyar betlehem – teszi hozzá Mihályi Miklós plébános.
A település 1952-ben vette fel a Nagykarácsony nevet. Temploma 1980-ban oldalla­gos ellátásra Előszállás plébániájához került. 2000-ben Előszállás plébániájának fiataljai Mihályi Miklós plébános vezetésével (akihez Nagykarácsony is tartozik) kiállítást rendeztek a jubileumi szentév és a magyar millennium tiszteletére „Világunk templomai” címmel. A mintegy félezer látogató új inspirációkat adott. A kiállítás igazi kuriózum lett.

„Levelezésbe kezdtünk a kontinensek püspökségeivel, hogy küldjenek számunkra képeket templomaikról. Így került sor Amerikára, Afrikára, őserdei és modern nagyvárosokban épült templomokra egyaránt – mondta lapunknak a plébános. – A kiállítást bemutatták egy akkorra elkészült budapesti bevásárlóközpontban is. Előre tudtunk lépni, a közösséget megerősítette a közös munka, és a látogatósereg elismerése önbecsülést adott a fiataloknak.”

A kiállítás a nagykarácsonyi templomban is bemutatkozott. 2000 karácsonyán, az ünnepi éjféli szentmisén, a bensőséges, meghitt környezetben Mihályi Miklós úgy érezte, a Lélek üzen valamit általa a helyi közösség és a település számára, pontosabban valami ajándékot kíván nekik adni. A következő év húsvétja előtt pedig konkrétan is megfogalmazódott az üzenet: egy óriási kültéri betlehem építése és egy új zarándokhely létrehozása. 2001 adventjére megszületett a magyar betlehem. „A helyi Télapó-, később a továbbra is busás anyagi haszonra játszó Mikulás-kultusz terjedésének ellenében jött létre mindez” – teszi hozzá a plébános. A nyomatékosítás kedvéért december elején a Szent Miklós-tanoncokkal (élen a püspöknek öltözött plébánossal) járják az egyházközség fiataljai a község utcáit.

„Az idelátogató zarándokcsoportoknak és gyerekeknek nemcsak az önkormányzat, hanem mi is kínálunk valamit – és nemcsak a magyar betlehemet, hanem a templom szépségei által jóval többet is. Patay László festőművész utolsó munkája, egy táblakép-sorozat látható a templomban a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó szentek alakjaival, köztük természetesen Szent Miklóssal.” A plébános szívesen kitér az ismert legendára, az igazi Mikulás, a jótevő püspök régi történetére az eladósorba lévő lányoknak juttatott ajándékokról. Sőt a zarándokokat be is vonja a történetbe, azzal, hogy azt a helyszínen, a templomban el is játsszák. Később sorba veszik a többi táblaképet is, amelyek mindegyikén ott az oltár felé mutató betlehemi csillag.

Elkerülhetetlen tehát, hogy a mondandó Jézus személyére irányuljon, a karácsony lényegére, ezáltal felmutassa az ünnep valódi tartalmát a gyerekeknek, akik ugyan egy ezresért kezet foghattak a nagykarácsonyi – jól menő üzleti vállalkozás fő figurájaként eladott – Mikulással, de sokan a templomban hallanak először arról, hogy mit is ünneplünk karácsonykor. Itt tisztázódik például az is, hogy nem a Mikulás tuszkolja be a kéményeken keresztül a lakásokba a karácsonyfát…

Ezek után a templomból kilépve az addig kissé tájékozatlan zarándok számára a magyar betlehemnél már ismerősként köszönnek vissza a központi személyek: a Szent Család, valamint a három király s a pásztorok is.

Nagykarácsonyban egyébként szokás a betlehemezés is, királyok keresik a Kisjézust a házaknál, s találják meg a magyar betlehemnél.

Az idei első adventi vasárnapon bibliai tárgyú képeslapokból nyílt kiállítás a községben. A jövőre gondolva pedig további missziókat tervez a plébános. Évek óta szeretnék, hogy a nagykarácsonyi templom és a magyar betlehem a karácsonyi Magyar Posta bélyegein is szerepeljen. „Igaz, kicsik vagyunk ehhez, de reméljük, hogy előbb-utóbb ez a tervünk is megvalósul” – mondja Mihályi Miklós plébános.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>