Cikkek listázása

Interjú Takács Attila zeneszerzővel

Téren és időn át Betlehembe

Szerző: Horváth István Sándor

A tér és az idő korlátait legyőzve szép lelki útra, Jézus születésének helyére hív minket Takács Attila most megjelent karácsonyi albuma. A szövegíró és zeneszerző új dalai a Zalalövői Plébánia Szent Veronika ifjúsági kórusának előadásában, a plébánia kiadásában jelentek meg CD-n az idei karácsonyra. Interjúnkban a fiatal zeneszerzővel beszélgettünk, aki arra hív bennünket is, hogy „vegyük magunkra lelkünk új ruháját”.
– Gyermekkori emlékeink közül a karácsonyi ünnep a legemlékezetesebb. Milyen volt családjában régen az év legszebb ünnepe?

– Szüleimmel és testvéremmel nagyszüleimnél laktunk egy kis, Vas megyei településen. Minden évben szenteste délutánján eljött a nagynéném, akivel aztán elmentünk sétálni, ha esett már hó, szánkózni. Mire hazaértünk, természetesen megjött a kis Jézus. Aztán a közös éneklés, imádkozás után kibonthattuk az ajándékokat. Majd közös vacsora és beszélgetés zárta az estét. Amikor kicsik voltunk, szüleink – nagyszüleinkre hagyva minket – átgyalogoltak a szomszéd településre, mert csak ott tartottak éjféli szentmisét. Ez a gyermekkoromból sajnos kimaradt. Autónk nem volt, busz nem járt e késői órán. Talán egy éjféli misére engem is átvittek, de már 13-14-éves lehettem.

– Gyermekként mivel igyekezett örömet szerezni a családnak? Már akkor is énekelt vagy zenélt számukra?

– Természetesen a karácsonyfa tövében mindig elénekeltük a legkedveltebb karácsonyi dalokat. Apám szájharmonikán kísérte a családot. Volt, hogy egy-egy régebbi hangszert én is a számhoz emelhettem. Mondhatnám azt is, hogy énekeltem az első szavakat is. Szülőfalumban még emlékeznek arra a kisgyermekre, aki naponta koncertet adott a falu népének. Épp a minap találkoztam egy falumbeli emberrel, s amikor mutattam neki az új CD-t, mindjárt vett is egyet a régi emlékek kedvéért.

– Melyik karácsonyi ének érintette meg a leginkább a szívét?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>