Cikkek listázása

100 éve született Wass Albert

Az ifjú Wass Albert debreceni évei

Szerző: Kovács Ágnes

Szinte nincs olyan magyar író, akinek valamilyen köze ne lenne Debrecenhez. Wass Albertnek is volt. Az erdélyi magyar író 1928-tól 1931-ig debreceni diákéveit töltötte az 1868 októberében alapított Debreceni Magyar Királyi Gazdasági Akadémián, a várostól 5 kilométerre lévő Pallagon. Bakó Endre, a Hajdú-Bihari Napló nyugalmazott főszerkesztője Wass Albert debreceni éveiről tartott előadást az író születésének 100. évfordulóján a debreceni Városi Könyvtárban. Az alábbiakban az előadás néhány momentumát foglaljuk össze.
Wass Albert egyik életrajzi visszaemlékezése szerint élete legboldogabb időszakai közé tartoztak a debreceni évek. Húsz éves korában, a városba érkezésekor már megjelent két verses kötete (Virágtemetés, Fenyő a hegytetőn). Jelentéktelen kötetként írtak róla a kritikák, de „az elmúlás kultuszát hirdető rügyek közt daloló nóták” (Wass A.) sok hasonlóságot mutatnak Gulyás Pál korai költeményével.

A Debrecenben eltöltött röpke három év alatt is számtalan helyen említik nevét. Indexe ugyan nem ismeretes, a következtetések, miszerint tanulmányi eredményeiben is az elsők között szerepelhetett, közvetett tényeken alapulnak. Részt vett a Széchenyi Gazdasági Osztály ifjúsági egyesületének munkájában, ahol harmadévesen már az elnöki tisztséget töltette be. Tagja volt a Bethlen Gábor Körnek is, rendezvényein szavalatokkal szerepelt. A Festetics Bajtársi egyesülethez, a főiskola hattagú céllövő csapatához tartozott, majd elnöke lett. Wass Albert a legkiválóbb céllövők egyikeként csapat- és egyéni versenyeken egyaránt kitűnt az országos megmérettetések során. Többek között első díjat nyert 1929. április 29-én Budapesten, a Magyar Főiskola és Sportszövetség céllövő szakosztálya által rendezett csapatversenyen. Emlékezetes az 1929-es szegedi országos bajnoki céllövő verseny is, ahol Wass Albert 50 méteren miniatűr puskával az új nemzetközi versenytáblán 10 találatból 97 körrel magyar rekordot állított fel. Az 1936-os berlini olimpián szintén aranyérmes lett ebben a sportágban. A dobogó legmagasabb fokára azonban nem állhatott, mert Románia színeiben vehette volna át a díjat, de ő nem mondott le a magyar állampolgárságáról.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>