Cikkek listázása

Megkezdődött a Biblia Éve

Közös örökségünk, kincsünk a Biblia

Szerző: Bókay László

Fotó: Kovács Ágnes

A magyarországi katolikusok és protestánsok a 2008-as esztendőben meghirdették a Biblia Évét. Az ilyen ökumenikus összefogásnak nyugat-európai előzményei vannak: német katolikusok és protestánsok 2003-ban az ortodoxokkal közös programot hirdettek Svájcban, Liechtensteinben, Luxemburgban és Ausztriában, hogy Isten szavát helyezzék életük középpontjába. Akkor a „Keress és találj” címet, míg a mostani magyarországi szervezők a „Boldog, aki olvassa” mottót választották a Biblia Évének.

Az előzmények Magyarországon 2006 szeptemberére nyúlnak vissza, amikor a tizenkét magyarországi protestáns és ortodox felekezet bibliamunkáját összefogó Magyar Bibliatársulat Alapítvány és a Katolikus Egyház döntött a Biblia Éve előkészítéséről. Ennek megnyitója idén az ökumenikus imahét ünnepélyes kezdetén, 2008. január 20-án volt, amely kapcsolódik ahhoz, hogy ekkor emlékezünk Szent Pál apostol megtérésére, amikor egy héten át szerte a világban imádkozunk a keresztények egységéért. Az idei esztendőben emlékezik a keresztény világ a Szentírás talán legnagyobb hatású szerzőjére, a kétezer éve született Szent Pálra is. János mellett őt tartjuk a teológia megalapítójának. A korabeli keresztény közösségekhez írt levelei az Evangéliumok előtt születtek, s bár nem tartozott az apostolok közé, a damaszkuszi úton való megtérése után hatása rendkívüli volt – tanulmányai, műveltsége révén a legkülönfélébb felfogású és képzettségű embereknek tudta hirdetni Jézus tanítását.

A határon túli közösségek is ünneplik a Biblia Évét

A Biblia Évéhez több határon túli magyar közösség is csatlakozott, illetve jelezte csatlakozási szándékát. Január elején a felvidéki dióspatonyi egyházközségben gyűltek össze a dunaszerdahelyi és a somorjai esperesi kerület papjai, hogy megkezdjék a lelki előkészületet a Biblia Évére, amelyet január 18-án nyitott meg Orosch János pozsony-nagyszombati segédpüspök, általános helynök a szentantali kegyhelyen. Szentbeszédében kiemelte: a Biblia tanítása minden korban és minden körülmények között aktuális, ezért eligazítást adhat nehéz időkben is. Hozzátette, más vallások hívei – muszlimok, zsidók – kitűnően ismerik szent könyveiket, amely példát adhat sok katolikus családnak is, hogy megismerjék a Szentírást. A Felvidéken többek között biblikus tanulmányi napokat, ifjúsági és ministránstalálkozókat, zarándoklatokat szerveznek, valamint folytatódik a Felvidéki Imakilenced, a Regnum Marianum Akadémia, s egyéb biblikus tárgyú előadások is lesznek. Honlap is készül majd – a magyarországihoz hasonlóan – a Biblia Éve eseményeinek összefoglalására. A főbb rendezvények védnökségét Orosch János püspök vállalta.

Hogy mindenki magáénak érezze a Bibliát

A Szentírást a figyelem középpontjába állítani kívánó keresztény felekezetek célja, hogy minél többen vegyék kezükbe a Bibliát, mely a legtöbbször és a legtöbb példányban kinyomtatott könyv, valamennyi európai kultúra gyökerénél megtalálható forrás. Manapság Európában olyan nemzeti kultúrák találhatók, amelyek a maguk módján földolgozták ezt az értékes örökséget, sajátos módon jelenítették meg szóban, írásban, zenében, képben és szoborban mindazt, amit számukra a Biblia közvetít.

A Biblia Éve gondolatának felvetésében és meghirdetésében fontos szempont volt, hogy rendezvényeit elérjék az Egyházakon belül és kívül, és hogy Magyarországon mindenki magáénak érezze a Bibliát. Természetesen a Szentírást már ismerő vagy részben ismerő hívőket másképp kell megszólítani, mint azokat, akik nem ismerik a Könyvek Könyvét.

Hogy e célokat elérjék, húsz elemből álló, mobil bibliakiállítást készítettek, melyet szeretnének az ország számos településére eljuttatni. A színes, informatív tablók bemutatják a Biblia keletkezésének történetét, az elmúlt évezredek során a világ kultúrájára kifejtett hatását, kiegészítve a hazai bibliakiadás és -terjesztés napjainkban folyó munkájának ismertetésével.

Június 23. és 26. között nemzetközi tudományos biblikus szimpóziumot tartanak külföldi és magyar biblikusok és „a határtudományok” (irodalom, kommunikáció, szociológia stb.) képviselőinek részvételével az esztergomi Szent Adalbert Lelkiségi és Kutatóközpontban. Szeptember 30-án hangversenyt rendeznek a Biblia jegyében, a zuglói Szent István Szimfonikus Zenekar, valamint protestáns kórusok részvételével a Művészetek Palotájában. Bach, Mendelssohn és Honegger művei lesznek műsoron. November 21-én bibliakiállítás nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol a nyomtatott Biblia történetét állítják a középpontba, de megjelenik a kiállításon az archeológiai, történelmi, művészet- és kultúrtörténeti vonulat is.

A Biblia Éve 2009 januárjának utolsó hetében zárul, az ökumenikus imahéten.

A kulturális élet szereplôi támogatják a Biblia Évét

A kezdeményező történelmi egyházak szeretnék, ha Magyarországon, a modern társadalomban is újra felfedeznék a Bibliát, jobban megismernék azok, akiknek némi ismeretük már van róla, illetve eljutna olyanokhoz is, akik még egyáltalán nem olvasták. Szeretnék ezen kívül kultúrateremtő irodalmi alkotásként, az egyetemes örökség részét képező műként is bemutatni az egész társadalomnak, mely az európai kultúra alapja is egyben. Mindebben számítanak a kulturális élet, a művészet és az oktatás szereplőinek támogatására is. Állami fenntartású kulturális intézmények is jelezték részvételi szándékukat, így például a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Múzeum, a Miskolci Városi Galéria, a Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Művelődési Intézet és a Duna Televízió is. A Biblia Éve – 2008 rendezvénysorozat fő médiatámogatója a Magyar Televízió, de a Magyar Hírlap is segíteni kívánja a történelmi keresztény egyházak kezdeményezését. Az esztendő folyamán a lap szombati számaiban egy-egy katolikus, református, evangélikus újságíró és egy zsidó közíró-rabbi elbeszél és értelmez egy bibliai történtet, példázatot.

A keresztény egyházak szeretnék, ha a kisebbségi közösségekhez, a szociálisan hátrányos helyzetűekhez, különösen a cigányokhoz és a hazánkban élő menekültekhez is elérne a Biblia. Ezért bibliaosztást szerveznek, hogy megfelelő formában és módon hozzájuk is eljuthasson a Könyvek Könyve, mely közelebb segíti őket Isten nekik is szóló üzenetéhez.

A katolikus és protestáns egyházak Bibliához kapcsolódó programjairól az érdeklődők bővebb tájékoztatást kaphatnak a www.bibliaeve2008.hu internetes oldalon.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>