Cikkek listázása

Megkezdődött a lourdes-i jubileumi év

Szűz Mária ma is imára és bűnbánatra szólít

Szerző: MK, VR, SIR

Ivan Dias bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa december 8-án hivatalosan megnyitotta Lourdes-ban a jubileumi évet. Dias bíboros a Szentatya küldötteként a Szent X. Piusz-bazilikában szentmisét mutatott be, amelynek keretében átadta a pápa üdvözletét. A szentmise után mintegy 25 ezer hívő vett részt a massabielle-i barlanghoz vezető körmeneten.

Fegyvereink: az imádság és a szeretetközösség

A bíboros homíliájában emlékeztetett rá: százötven évvel ezelőtt Mária arra hívta az embereket, hogy imádkozzanak és tartsanak bűnbánatot a bűnösök megtéréséért. Ez a Mária-jelenés a többihez hasonlóan illeszkedik a jó és a rossz örökös harcába – mondta a bíboros. Ma ez a harc még elkeseredettebb, mint Bernadette korában: a világot megtéveszti a relativizmus, amely Isten nélküli társadalmat akar teremteni. A Szűzanya újra arra szólít minket, hogy küzdjünk a rossz erőivel szemben, ehhez fegyvereink: az imádság, a szeretetközösség és a szenvedések elfogadása. Legyen meg bennünk mindig a bizonyosság, hogy a végső győzelem Istené lesz – mondta homíliájában Ivan Dias bíboros.

Több mint 7000 gyógyulást regisztráltak itt

Lourdes kezdettől fogva nemzetközi zarándokhely volt – fogalmazott Jacques Perrier, Tarbes és Lourdes püspöke. – Időközben pedig Jeruzsálem és Róma mellett a harmadik legfontosabb zarándokhely lett a világon. Abban különbözik más zarándokhelyektől, hogy a betegek itt különösen kivételes helyet kapnak – mondta a püspök.

Az Egyház eddig 67 csodás gyógyulást ismert el Lourdes-ban. Ezekről a gyógyulásokról jelenik meg nemsokára Patrick Theillier, a lourdes-i orvosi iroda vezetőjének könyve, amelynek előszavát Christoph Schönborn bíboros írta.

Az elmúlt 150 évben több mint 7000 gyógyulást regisztráltak az irodában, közülük azonban csak 67-et ismertek el tudományosan nem magyarázható gyógyulásnak, mivel az Egyház feltételei e tekintetben mindig is nagyon szigorúak voltak: akkor ismeri el megmagyarázhatatlannak a gyógyulást, ha a betegség gyógyíthatatlan; ha szervi eredetű vagy baleset idézte elő, illetve ha a gyógyulás spontán, tényleges és tartós. Súlyos esetekben Patrick Theillier minden orvossal konzultál, aki jelen volt Lourdes-ban az esetleges csodás gyógyulásnál. Majd a beteg, azaz a gyógyult dossziéját bemutatják a lourdes-i nemzetközi orvosi bizottságnak, amely minden ősszel ülésezik, és amely kétharmados többséggel dönt az ügyekben. A szavazás eredményét ezután közvetítik az illetékes egyházi hatóságnak. A folyamat 5 évtől akár 15 évig is eltarthat.

XVI. Benedek különleges búcsút engedélyezett

A lourdes-i történet 1858. február 11-én kezdődött, amikor a 14 éves pásztorlány, Bernadette Soubirous először látta a „fehér Asszonyt”. A kislány elmondása szerint az „Asszony” egy forrást mutatott neki, hogy abból igyon, tartson bűnbánatot, és mondja meg a papoknak, hogy építsenek itt egy kápolnát, és tegyék zarándokhellyé. A helyi püspök 1862-ben, XIII. Leó pápa 1891-ben ismerte el a jelenéseket.

Lourdes napjaink egyik legjelentősebb zarándokhelye. Minden évben több millió zarándok érkezik a Pireneusokban található 16 000 fős kisvárosba, köztük több tízezer beteg és fogyatékos ember. Franciaországban Párizs után Lourdes-ban a legmagasabb a vendég­éjszakák száma: 2006-ban hatmillió volt, a szállodák vendégágyainak száma 32 000. A jubileumi évben mintegy 8 millió zarándokot várnak ide.

A Szentatya elfogadva számos főpásztor és világi hívő kérését, különleges teljes búcsút engedélyezett a 150 éves jubileum alkalmából.

A Szentszék Sajtóterme november 13-án közzétette a Szeplőtelen Szűz lourdes-i megjelenésének 150. évfordulójára tervezett szertartások programját, amelynek néhány kiemelkedő eseményén a Szentatya is részt vesz.

A kerek évforduló megünnepléséről ad hírt folyamatosan a www.lourdes2008.com internetes portál, amely bőséges segédanyagot kínál azoknak, akik szeretnék jobban megérteni az esemény jelentőségét: hozzájárul a 2007. december 8-tól 2008. december 8-ig tartó jubileumi év megéléséhez, Lourdes városának, Szent Bernadette életének jobb megismeréséhez. Külön rovatok szolgálnak gyakorlati információkkal a jubileumra vonatkozóan, illetve válaszokkal a leggyakrabban felmerülő kérdésekre. A honlapra látogatók kérhetik mások imádságát imaszándékaikra, és webkamerán keresztül is bepillanthatnak a lourdes-i eseményekbe.

SIR/VR/MK

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>