Cikkek listázása

Labdarúgó Európa-bajnokság 2008

A tiszta sport közelebb visz Istenhez

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Bókay László

A problémákkal és fenntartásokkal terhes pekingi olimpiai játékok mellett a nyár másik nagy sporteseménye a labdarúgó Európa-bajnokság. A kontinens legfontosabb futballeseményét 1960 óta rendezik meg négyévente. Újabban szokássá vált, hogy a bajnokságot több ország együtt rendezi meg: 2000-ben Hollandia és Belgium, idén Ausztria és Svájc, 2012-ben pedig majd Lengyelország és Ukrajna ad otthont a viadalnak. Az idei Európa-bajnokság június 7-én kezdődik Bázelben, míg a döntőt 29-én Bécsben játsszák. Svájcból még Bern, Genf és Zürich, míg Ausztriából Innsbruck, Salzburg és Klagenfurt a rendező város.
Egy ilyen nagyszabású sportrendezvény egyben fontos társadalmi esemény is. A lehetőséget megragadva a Bécsi Érsekség egész rendezvénysorozattal készül a bajnokság idejére.

– Természetes, hogy erre a jelentős közösségi programra a helyi egyház is figyel. Sok hívő ember utazik el, hogy részt vegyen az Európa-bajnokságon, de ez jó alakom arra is, hogy a kereső vagy nem hívő embereket is megszólítsák – mutatott rá Kiss-Rigó László, szeged-csanádi püspök, aki maga is szívesen futballozik, és figyelemmel kíséri majd a bajnokságot.

A sport, így a labdarúgás is jó eszköz az emberi és keresztény értékek átadásához. Talán nem véletlen, hogy a magyarországi foci hőskorában, 1882-ben éppen a pesti református főgimnáziumban hozták létre az első „hivatalos” szabadtéri játszó társaságot. Tizenhét esztendővel azelőtt, hogy megalakult volna az egyik legjelentősebb hazai egyesület, a Ferencvárosi Torna Club.

Ma hazánkban több keresztény labdarúgó csapat is működik, köztük a Magyar Katolikus Válogatott, amelynek Kiss-Rigó László is tagja. A megyés püspök, mint mondta, a latin focit kedveli, így az Európa-bajnokság során elsősorban az olasz, spanyol, portugál, illetve a francia csapatnak drukkol.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>