Cikkek listázása

„Istenünk, jóságos vagy és hűséges…” (Bölcs 15,1)

Melkart szégyene

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Léphaft Pál

A felkelő nap aranyló sugarai beragyogták Tírusz városának szűk utcácskáit. A főterén állt a Melkart-templom. Melkart isten szobrának ezüstpénzekkel kirakott feje csillogva tükrözte vissza a fényt, szinte megvakítva az arra járókat.

– Ó, fölséges Melkart! Hallgasd meg könyörgéseinket és adj a te fénylő gazdagságodból egy kicsit nekünk is! – hajoltak földig előtte az emberek.

– Namari! Még csak nem is köszöntötted urunkat, a hatalmas Melkartot! Talán elment az eszed?! – kiáltottak oda egy sötét kendőbe burkolózott asszonynak, aki rá sem hederítve a bálványszoborra, átvágott a téren.

– Már ezerszer köszöntöttem és kértem, de ő rám se hederít. Vagy talán túl gyenge ahhoz, hogy teljesítse a kérésemet, és meggyógyítsa a kislányomat? Pedig ő az egyetlen gyermekem, a szemem fénye, s most szörnyű görcsök közt vergődik – emelte fel kétségbeesetten a fejét. – De már tudom, mit fogok tenni! A nagynéném mesélt egy rendkívüli csodatevőről. Igaz, hogy zsidó, de talán ő megszán és meggyógyítja az én kincsemet, hiszen csodás dolgokat mesélnek róla. A hétforrás vidékén több mint ötezer embert lakatott jól öt kenyérrel és két hallal. A Bethesda fürdőnél pedig meggyógyított egy bénát. Elmegyek és megkeresem! – bólintott határozottan, s választ sem várva, határozott léptekkel a város határa felé indult.

– Ennek elment az esze! – hüledeztek az emberek. – Meglátjátok, Melkart megbűnteti ezért! – hajtogatták, miközben fejcsóválva indultak tovább.

Namari azonban mit sem törődve velük, abba az irányba indult, amerre a különös rabbit látták. „Még a nevét sem tudom! Hogy fogom megismerni? És ha elzavar? – kavarogtak a fejében a gondolatok. – Talán nem is engednek majd a közelébe. Egy ilyen nagy hatalmú embernek biztosan gazdagon fizetett testőrsége van. Nem bánom! – rázta meg a fejét, hogy elhessegesse magától a vészjósló gondolatokat. – Ha az életemmel kell fizetnem érte, akkor is megpróbálom. A lányomért. Hiszen olyan fiatal szegényke, alig élt még…”

A távolban egy kis csoport embert vett észre. Középen egy fehér köntösbe öltözött férfi ment. Namari szíve valahogy egyre hevesebben kezdett verni.

– Ő az! – suttogta elhaló hangon, s odafutott hozzá, kérni tőle azt, amiért egész életét is odaadná: lánya gyógyulását.

– Jó uram! Könyörülj rajtam – kiáltotta, miközben a Mesterhez futott. – Uram, Dávidnak fia! Könyörülj rajtam… A lányomat kegyetlenül gyötri a gonosz lélek.

De ő szóra sem méltatta. Erre odamentek hozzá tanítványai és kérték:

– Teljesítsd kérését, hisz kiabál utánunk!

A Mester azonban ezt felelte:

– Küldetésem csak Izrael házának elveszett juhaihoz szól.

Namari azonban nem adta fel:

– Uram, segíts rajtam! – borult a Mester lábai elé.

De ő visszautasította:

– Nem helyes elvenni a gyerekektől a kenyeret, s odadobni a kiskutyáknak!

Namari az anyák bátorságával válaszolt:

– Igen, Uram, de a kiskutyák is esznek a maradékból, amely lekerül uruk asztaláról – tekintetét hittel teli várakozással a Mesterre szegezte.

– Asszony, nagy a te hited – szólt a Mester. – Legyen hát akaratod szerint.

– Köszönöm, rabbi! – ujjongott fel Namari, és földre borult a hatalmas Mester előtt. Lelkéből csak úgy ömlöttek a hála szavai, észre sem vette, hogy a csodatevő követőivel együtt már messze jár.

– A lányom meggyógyult! Haza kell mennem, hogy mielőbb láthassam! A Mester meggyógyította! – kiáltotta oda örömmel minden útjába esőnek.

– Ennek tényleg elment az esze! – mondogatták azok egymás közt. – Hiszen nemrég láttuk, amint a lánya görcsök közt vergődve a földön feküdt!

De még csak akkor döbbentek meg igazán, mikor a másik irányból egy vékonyka kislány szaladt át a téren, s egyenesen Namari karjaiba vetette magát.

– Édesanyám! Meggyógyultam!

– Tudom, kicsikém. Jézus megkönyörült rajtunk! Áldjuk az Urat!

S ahogy a naplemente bíborfénnyel vonta be a tájat, mintha még Melkart ezüstpénzekkel kirakott feje is elvörösödött volna a szégyentől, hiszen „az emberi kéz csinálta bálvány átkozott, meg az is, aki csinálta. Ez azért, mert azt csinálta, az meg azért, mert mulandó dolog létére istennek nevezték” (Bölcs14,8).

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>