Cikkek listázása

Mindszenty-zarándoklat május 3-án

József érsek, mi végre jöttél…

Esztergomi érseki beiktatásán 1945 októberében ezt a kérdést intézte magához Mindszenty József, hazánk egyik leghíresebb főpapja. Több mint harminc évvel a halála után tudunk-e válaszolni erre a kérdésre, és megértjük-e történelmünk egyik legnehezebb főpásztori szolgálatát?
Mindszenty bíborosról sokféleképpen lehet hallgatni, és sokféleképpen lehet szólni, de történelmi szerepét megkerülni ma már nem lehet. Van, aki szabadsághősként, nagy antikommunistaként, harcos jogvédőként tekint rá, van, aki a magyar legitimizmus utolsó nagy képviselőjét kárhoztatja vagy tiszteli benne, a konzervatívan politizáló főpapot. E megközelítésekben közös, hogy mindegyik egy letűnt világba száműzi a hercegprímást, és ezzel akarva akaratlanul az élő emléke ellen igyekszik hatni.

Aki viszont még életében találkozott vele, látta a tekintetét, végighallgatta legalább egyetlen szentbeszédét, vagy ha csak könyvek, élménybeszámolók alapján is, de nyitott szívvel és értelemmel akarta megismerni őt, az elborzad ezektől a felületes címkéktől. Mindszenty bíboros személyisége sokkal gazdagabb, karizmatikus hatása sokkal elevenebb annál, hogy száműzni lehessen őt mai világunkból.

Családiasabb országok helyi egyháza nagy becsben tartja hitvallóinak és vértanúinak az emlékét. Különösen, ha olyan ismertek, mint a mi József érsekünk, akinek a magyar fül számára oly beszédes nevét – Mindszenty – megtanulta kiejteni egy fél világ. Nálunk nem könnyen alakul ki, és állandó erőfeszítések nélkül sokszor nem könnyen marad fenn valakinek a megbecsülése, és ennek a nemzeti közösség éppúgy kárát látja, mint saját egyházunk. Nagyon ritka kinccsé válik a valódi összetartozás tudata és érzése.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>