Cikkek listázása

Egy virtuális közösségről, amelyben mindenki imádkozik a másikért

E-vangélium e-mailben

Szerző: Vida Márta

A Biblia Évében számos kezdeményezés szolgálja azt a célt, hogy az emberek kezükbe vegyék és olvassák a Szentírást. Amióta Gutenberg János kinyomtatta az első Bibliát, nagyot lépett előre a világ. A Könyvek könyve ma már nemcsak nyomtatott formában olvasható, hanem például meghallgatható hangoskönyvként is. Sőt, az interneten is elérhető, s akár naponta kaphatunk belőle egy részletet elektronikus postaládánkba. Az e-mailes e-vangélium „feltalálóját”, Horváth István Sándor atyát kérdezzük interjúnkban a kezdeményezésről.
– Honnan az ötlet?

– A Szombathelyi Egyházmegye honlapjának szerkesztőjeként évekkel ezelőtt szerettem volna a weblapra egy olyan oldalt, amelynek a tartalma naponta változik, s arra gondoltam, hogy legyen az az evangéliumi rész, ami aznap elhangzik a szentmiséken a templomokban. A dolog nagyon egyszerű, csak egy számítógépes program kell hozzá, amely éjfélkor egy adatbázisból lecseréli a szöveget. Amikor mindez elkészült, azonnal felmerült az ötlet, hogy ezt a szöveget e-mailben el lehetne küldeni azoknak, akik kérik. Csak egy másik programot kell gyorsan írni, s szükség van egy másik adatbázisra, amely tárolja az e-mail címeket. Három nap múlva már el is mentek az első evangéliumok elektronikus levélként. A gyors megvalósításban nagy segítségemre volt Fehér János, az MKPK Titkárságának informatikusa.

– Mikor is indult mindez?

– Közel négy esztendővel ezelőtt, 2004. július 9-én. Azóta minden reggel útjukra indulnak az evangéliumi üzenetek.

– Hajnali 5 óra 10 perckor szokott megérkezni az e-mail. István atya reggelente felkel és elküldi? Beavatna minket a kulisszatitkokba!

– Ez a kérdés mindig megmosolyogtat. Eszem ágában sincs, de nincs is rá szükség, hogy a küldés miatt ilyen korán keljek. Amint említettem, a küldést egy számítógépes program végzi, amely előre meghatározott időben kiválasztja a dátum alapján az aznapi üzenetet, és ­elküldi mindazoknak, akik szerepelnek az e-mail címek adatbázisában. Nekem csupán arról kell gondoskodnom, hogy az adatbázisba mindig időben feltöltsem a szövegeket, különben mindenki üres leveleket kapna. Ha például egy hétig, vagy akár hosszabb ideig nem vagyok internetközelben, nem veszi észre senki, mert az előre feltöltött anyagot a rendszer automatikusan elküldi.

– Mit tartalmaz a kiküldött levél?

– Kezdetben csak az evangélium volt a levélben, de néhány hónappal az indulás után elhatároztam, hogy egy rövid magyarázatot, elmélkedést is írok mellé és egy imát is csatolok hozzá. Így vált teljessé a „lelki csomag”.

– Milyen célok, szándékok vezetik ebben?

– Az Egyház minden korban igyekszik eleget tenni Krisztus parancsának, hogy hirdesse az ő tanítását. Szent Pál apostol annak idején gyalog és hajóval indult útnak, hogy terjessze az evangéliumot. Így tett a többi apostol is. Az igehirdetés alapvető formája a szóbeli továbbadás. Emellett fel kell használnunk a modern kor nyújtotta lehetőségeket: a könyvet, az újságot, a rádiót, a televíziót, a filmet és az internetet is. Nem szabad idegenkednünk ezektől a területektől! VI. Pál pápa mondta egyszer a modern kor kommunikációs eszközeiről: „Az Egyház vétkesnek érezné magát Isten előtt, ha nem élne ezekkel a hatásos eszközökkel”. Ahhoz, hogy annak idején a könyvnyomtatás elterjedjen és Európa országaiban meghonosodjon, 30 évre volt szükség. Az internet ennél sokkal gyorsabban meghódítja a világot, s ha nem lépünk ezen a területen, menthetetlenül hátrányba kerülünk. Hangsúlyozom: mindez nem helyettesíti, nem válthatja fel a szóbeli igehirdetést. Ugyanakkor mégis segíthet abban, hogy valaki visszataláljon a templomba, és éljen a Jézussal való személyes találkozás lehetőségeivel a szentségeken keresztül is.

– Kik segítenek Önnek a munkában?

– Az evangéliumok megírásában tavaly főként egy Lukács nevű orvos volt segítségemre, idén pedig egy férfi, aki képes volt feladni eredeti szakmáját. Máténak hívják, vámos volt. Jövőre fiatalítunk, egy Márk nevezetű ifjú lesz a főszerző. Időnként a nagyon lelkes és Jézussal igen jó barátságban lévő János is besegít, bár neki idős kora miatt nehéz már az írás. Mindig csak azt ismételgeti, hogy szeressük egymást, s igyekszünk is eleget tenni kérésének. Az Új Ember szerkesztőségének segítségét is feltétlenül meg kell említenem, mivel ők gondoskodnak arról, hogy havonta megkapjam a következő hónap liturgikus szövegeit. Az imádságokat híres emberek írják, főként olyanok, akiket szentté avattak. Az elmélkedések pedig rám maradnak. Így áll össze az „e-vangélium csapata”.

– Kik kapják az üzeneteket?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>