Cikkek listázása

Férjek és édesapák egyházmegyei lelkinapja

Erős apa, erős család, erős nemzet

Szerző: Damó Csaba

Fotó: Tekse Árpád, Lambert Attila

Férjek és édesapák egyházmegyei lelkinapja címmel találkozót szervezett a Gyulafehérvári Egyházmegye családpasztorációs vezetősége 2008. február 14-től 16-ig, péntek estétől vasárnap késő délutánig a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban. Ebben a nem egészen 48 órában Szénégető István családpasztorációs vezető, marosvásárhelyi plébános és Kertész Tibor, a kézdivásárhelyi családos közösség tagja irányításával 56 férj, édesapa és leendő édesapa gyűlt össze, hogy együtt legyen, elmélkedjen és tapasztalatot cseréljen.
Péntek este, a vacsora után Szénégető István és Kertész Tibor bevezető elmélkedése után a résztvevők röviden bemutatkoztak egymásnak; a körülbelül egy órás együttlétet imával zártuk, ezt követően szabad beszélgetésre, ismerkedésre volt alkalmunk. Szombaton fél nyolckor reggeli imával, dicsérettel nyitottuk a napot, majd reggeliztünk, és kilenctől bekapcsolódtunk lelkinapunk tartalmi részébe.

Az édesapák védőszentjéhez, Szent Józsefhez intéztük könyörgésünket, s a mindannyiunk számára megindító lelkigyakorlatból észrevétlenül siklottunk át Kertész Tibor családi tapasztalatokra épülő tartalmas előadásába. Előadónk olyan értékrendet tárt elénk, amelyet Krisztus hagyott Egyházára, és amelyet ma keresztény értékrendnek nevezünk. Csoda volt számunkra szembesülni az erős férfi fogalmának keresztény értelmezésével: erős férfi az, aki összefogja családját, Krisztus követésére buzdítja gyerekeit, szavahihető, józan, egyenes jellemű, alázatos, a család feje. A személyes tapasztalatokat megosztó előadásban az eszményi férfi elméleti ideája is körvonalazódott, amely eltér s néhol szöges ellentéte a mai világunk társadalmi mintájában adott „férfieszménynek”. A Krisztust követő férfi számára nem jelent nehézséget a feleségét társnak, vagyis egyenrangú partnernek tekinteni, sőt, számára ez a természetes; a szerető férj feltétel nélkül szereti feleségét, számára a felesége áll első helyen; a szerető férj arra törekszik, hogy lelki és erkölcsi értékeket képviseljen.

Az előadás egyben lelkigyakorlat is volt, mi is megvizsgálhattuk férfiszerepünket mindennapjaink tükrében. A vezérfonal a Szentírás tanítása, a követendő példák a Biblia józan, kitartó és rendíthetetlen férfialakjai: Mózes, Jób és József.

A szerető férj mellett szerető édesapának is kell lenni, hiszen az apai szerep elengedhetetlenül fontos a gyerek egészséges fejlődéséhez.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>