Cikkek listázása

Keresztények üldözése Indiában

Erőszakos hittérítéssel vádolják őket

Szerző: Bókay László

Az utóbbi hónapokban a kelet-indiai Orissa államból rendszeresen érkeznek hírek a keresztények elleni támadásokról. Hindu fanatikusok rendszeresen szerveznek brutális akciókat templomok, plébániák, kollégiumok és szociális intézmények ellen. Tavaly karácsonykor rövid időn belül közel száz templomot és kápolnát, öt kolostort és ugyanennyi plébániaépületet pusztítottak el a szélsőséges támadók. A keresztényellenes erőszak-kampány kezdete óta 60 keresztényt öltek meg, több mint 18 000 ember sebesült meg, 178 templomot, 13 iskolát és szociális központot romboltak le vagy rongáltak meg, 4600 keresztény otthont gyújtottak fel és több mint 50 000 ember kényszerült elhagyni otthonát. India több mint 1,1 milliárdos lakosságának 84 százaléka hindu vallású, a lakosság alig 2,4 százaléka vallja magát kereszténynek.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa esztergomi közgyűlése október 2-án az alábbi nyilatkozat közzétételéről döntött: „Aggodalommal figyeljük a híreket az Orissában még mindig zajló eseményekről: az indiai államban múlt kedden újabb keresztény asszonyt gyilkoltak meg és további háromszáz házat gyújtottak fel. Szolidaritásunkat fejezzük ki az ország keresztény lakosságának és főpásztorainak, és felszólítjuk az európai kormányzatokat és intézményeket, hogy vessenek be minden lehetséges eszközt az erőszak megfékezésére. Hírforrásainkból úgy értesültünk, hogy augusztus 23-a óta több mint hatvan embert megöltek, több ezer a sebesültek száma, és több tízezer ember kényszerült elhagyni otthonát.” Az állásfoglalás végén ez olvasható: „Szintén aggodalmunkat fejezzük ki az Irakban élő keresztények és más vallási kisebbségek helyzete miatt, akiknek el kellett menekülniük hazájukból szabad vallásgyakorlásuk korlátozása miatt.”

A térségben évek óta feszültség uralkodik a többnyire szegény törzsek körében dolgozó keresztény misszionáriusok és a szélsőséges hindu csoportok között. Utóbbiak erőszakos hittérítéssel vádolják a keresztényeket, azzal, hogy az alsóbb kasztbelieket állás és pénz ígéretével veszik rá a kikeresztelkedésre. A misszionáriusok munkáját szabályozó indiai törvény tiltja az erőszakos hittérítést.

Az Orissa állambeli hindu szélsőségesek régebben is követtek már el támadást keresztény misszionáriusok ellen. Kilenc éve, 1999-ben egy ausztrál misszionáriust ölt meg két fiával együtt a felhergelt hindu tömeg, rájuk gyújtva az autót, amelyben ültek.

Az újabb erőszakhullámot a nyár végén az váltotta ki, hogy megölték a Hindu Világtanács (VHP) egyik magas rangú tisztviselőjét és négy kísérőjét. A rendőrség gyanúja szerint szélsőbaloldali maoista lázadók voltak az elkövetők, a hinduk viszont a keresztényeket vádolják. Azóta – érthető módon – Orissa államban a hatalmas rendőri jelenlét ellenére sem érzik magukat biztonságban a keresztények. Az éjszakákat nem merik házukban tölteni, inkább elbújnak a közeli erdőkben.

Az üldözések közepette az indiai keresztények számára nagy vigaszt jelent az első indiai szent, a Szeplőtelen Fogantatásról nevezett Alfonza nővér (Anna Muttathupadathu) közelmúltbeli szentté avatása. XVI. Benedek pápa október 12-én, vasárnap az indiai keresztények elleni erőszak áldozataiért és a békéért imádkozott az Úrangyala imádság alkalmával. A szentté avatás után a Szentatya imájában az indiai keresztényeket említette meg, akiknek „ebben a nehéz időszakban” vallásellenes támadásokkal kell szembenézniük. A pápa felszólította az elkövetőket, hogy hagyjanak fel az erőszakkal, és „testvéreikkel együtt a szeretet civilizációját építsék”. Szavai azonban haragot és rosszallást váltottak ki a hindu nacionalista Baratija Janata párt vezetőiből. A pápa beszédében kifogásolták a keresztények elleni erőszakra utaló szavakat. „India független állam, és nem hiszem, hogy ügyeibe bármely vallási vezető beleszólhat” – tiltakozott a párt szóvivője.

A szélsőségesek, akik közel két hónapja támadást kezdtek a keresztények ellen az indiai Orissa államban, szemtanúk szerint eltüntetik az elmúlt hetek során felégetett keresztény házak és templomok helyét: a házak megmaradt alapjait elhordják, a gödröket földdel töltik fel, és felosztják maguk közt a keresztények földjét. A Indiai Keresztények Tanácsának elnöke, Sajan K. George szerint a Sangh Parivar hindu szélsőséges szervezet „rá akarja tenni a kezét a keresztények tulajdonára, s egyúttal el akarja tüntetni kegyetlensége nyomait, mintha a területen soha nem éltek volna keresztények. Félő, hogy a keresztény templomok és otthonok helyén hindu templomokat fognak építeni.” Raphael Cheenath orissai érsek azonban számos olyan esetről számolt be, amikor hétköznapi hindu vallású emberek nem mindennapi bátorságról tettek tanúbizonyságot a keresztények védelmében. Az érsek szerint az erőszakhullámnak valószínűleg több áldozata lenne, ha nem lennének ilyen segítőkész hinduk is az érsekség területén.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>