Cikkek listázása

Végső nyugalomra helyezték Pécsett a humanista költőt

Tisztelgés az egykori püspök, Janus Pannonius előtt

Szerző: Fazekas Orsolya

Fotó: Fazekas Orsolya

A Pécsi Egyházmegye millenniumára készülve kétnapos ünnepség keretében újratemették Janus Pannonius egykori pécsi püspök, humanista költő földi maradványait 2008 októberében. Janus Pannonius nemcsak jeles diplomata, humanista költő volt, hanem a Pécsi Egyházmegye lelki kormányzója is másfél évtizeden keresztül. Sírját 1991-ben a véletlennek köszönhetően találták meg, s a két napos ünnepséggel méltó tisztelettel akartak megemlékezni róla a pécsi bazilikában, amely végső nyughelyet ad Péter királynak, Boldog Mór pécsi püspöknek és rajta kívül számos püspöknek, akik az Egyházat és a nemzetet szolgálták. Ők mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy Pécs városa és az egyházmegye a magyar kultúra meghatározó helye legyen.
Az ünnepségsorozat az október 20-i mandulafa-ültetéssel indult a Püspöki Palota kertjében. Ezt követően délután ünnepélyes szertartással nyílt meg a bazilika ajtaja Janus Pannonius ravatala előtt. Aznap délutántól egészen másnap 15 óráig róhatták le tiszteletüket vagy imádkozhattak a ravatal előtt a nagy püspök tisztelői. Eközben folyamatosan emlékműsorok szóltak a Janus Pannonius Gimnázium, a Szent Mór Iskolaközpont, valamint a Pécsi Tudományegyetem kórusa jóvoltából. A Káptalan tagjai is a ravatal mellett imádkozták zsolozsmájukat e két napon. Az egyházmegyében élő szerzetesek is bekapcsolódtak imájukkal a virrasztásba.

Október 21-én délelőtt emlékkonferenciát szerveztek Janus Pannonius tiszteletére, melyen neves előadók, professzorok idézték fel az egykori püspök munkásságát, a korszak sajátosságait. A konferenciát követően a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság kihelyezett ülést tartott a Püspöki Palotában dr. Boross Péter elnökletével. Ezen az ülésen fogadták el azt az előterjesztést, mely a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította a pécsi bazilika altemplomában nyugvó jeles személyek sírjait. Az ülésen, majd a későbbi szertartásokon is megjelent dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke és dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>