Cikkek listázása

új feladat a Szűzanya közvetítésével

Imádkozó jelenlét

Szerző: b.z.

Fotó: b.z.

Laja Istvánné, Marika kétgyermekes családanya és öt unoka boldog nagymamája. Inárcson él családjával, onnan jár reggelente Budapestre dolgozni. Egy bevásárlóközpont második emeletének rejtekében tölti napjait imádkozó jelenlétben.
A történet öt évvel ezelőtt kezdődött. Egy éjjel Marika azt álmodta, mellette alszik a Szűzanya. Mikor reggel felébredt, még mindig e szokatlan álom hatása alatt imádkozni kezdett: „Szűzanyám, akármi fog ma érni, elfogadom.” Nem sokkal később megcsörrent a telefon, s a vonal túlsó végén azt kérdezték: az egyik budapesti bevásárlóközpontban baba-mama szoba nyílik, nem lenne kedve ott dolgozni? Bár Marikának volt munkája, emlékezve álmára és ígéretére, igent mondott…
Belépve a barátságos helyiségbe – üdítő kis sziget a bevásárlóközpont neonfényű, zenétől visszhangos, sokszor nyomasztó forgatagában –, egy diszkrét, mosolygó szemű hölgy fogad. Míg az előtérben várakozom, beszélgetni kezdünk. Feltűnik asztalán egy imakönyv és a rózsafüzér. „Amikor éppen nincs senki, akkor imádkozom – mondja. – Gyakran kérdezik tőlem a kollégák, nem unatkozom-e egyedül egész nap, de én csak nevetek, hiszen nekem mindig van mit mondanom, miért hálát adnom a Jóistennek, mindig van kiért könyörögnöm. Igyekszem mindennap elimádkozni mind a négy rózsafüzért. Az örvendetest az unokáimért, a világosság rózsafüzért a rózsácskáimért: a menyemért, a lányomért, a vejemért, a fiamért és a páromért. A fájdalmast a betegekért, a dicsőségest pedig hálából, megköszönve a Szűzanyának, hogy aznap mind a négy rózsafüzért elimádkozhattam. Ha pedig épp három órakor nincs senki, elmondom a betegekért a Szentséges Vér litániáját. Volt egy anyuka, aki azt mondta: én is szeretnék itt dolgozni, hiszen te egész nap csak imádkozol, ezért fizetnek.”

Marika Inárcsról jár be Budapestre. A reggelt szentmisével kezdi a Ferenciek terén, utána siet a „birodalmába”, hogy rendbe hozza a pelenkázó- és etetőszobát, majd 11 órától várja az anyukákat és a babákat.

„Mindenféle ember megfordul itt – meséli Marika. – Sokan járnak ide. Vannak napok, amikor viszonylag kevesen jönnek be hozzám, de a zsúfolt napok sem ritkák. Olyan is történt már, hogy minden szoba, szék foglalt volt, sőt még az én asztalomat is pelenkázóvá kellett alakítani. Néha előfordul, hogy valaki csak azért jön, hogy adjak neki valamit. Nemrégiben két kisember járt itt, akik éhesek voltak. Pénzem nem volt, de az ebédemet és az uzsonnámat nekik adtam. Alighogy kitették a lábukat, jött egy anyuka, aki ebédet hozott nekem. Nem is értettem, honnan jutott ez eszébe! Elsírtam magam, mert számomra ez az isteni gondviselés egyértelmű jele volt. Egy másik alakalommal itt járt egy fiatal mama, aki Erdélyből települt át. Beszédbe elegyedtünk. Elpanaszolta, milyen nehéz anyagi helyzetben van. Nálam pont ezer forint volt, így hát neki adtam. Éppen csak hogy kiment, amikor egy fiatal házaspár jött egy babával. Mikor végeztek az etetéssel, kifele menet egy ezrest tettek az asztalomra. Mekkora a Jóisten kegyelme!

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>