Cikkek listázása

Megkezdődött a tanév az egri szemináriumban

Veni Sancte

Szerző: Szarvas István

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén Ternyák Csaba egri érsek az intézmény kápolnájában liturgikus keretek között köszöntötte az elöljárókat, kispapokat, valamint a meghívott vendégeket, köztük Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspököt, Katona István egri segédpüspököt, Hauser Zoltánt, az Eszterházy Károly Főiskola rektorát.
Az érsek atya tanévet megnyitó beszédében kiemelte, hogy az oktatás ugyan a tantermekben zajlik, de a papnevelés igazi, lelki központja a kápolna.

Újdonságként emelte ki, hogy ettől a tanévtől kezdődően az egri szemináriumban is kettéválik a főiskola és a papnevelő intézet. Az eddigi gyakorlat szerint egy rektora volt mind az oktatásnak, mind a nevelésnek, ugyanakkor a rendszerváltás óta nemcsak a kispapok nevelésével foglalkoztak, hanem az államilag elismert hittanárképzés is elindult a Hittudományi Főiskola keretein belül.

Az érsek úr szándéka szerint ugyanakkor az oktatásban jól ismert bolognai folyamatnak is köszönhetően szükségessé vált a Papnevelő Intézet és az egri Hittudományi Főiskola intézményi szétválasztása. Ez a magyarországi szemináriumok jó részében már megtörtént. Az átalakulásnak része az is, hogy új rektorokat neveztek ki. Csizmadia István korábbi rektor nyolc éves szolgálatát megköszönve, Ternyák Csaba egri érsek a Hittudományi Főiskola élére Dolhai Lajos atyát, korábbi vicerektort, a Papnevelő Intézet rektorává pedig Balog Gyula atyát nevezte ki, aki először spirituálisként (lelkivezető) vett részt a papnevelésben, majd a Késői Hivatások Szemináriumának lett rektora.

A tanév kezdete további újdonságokat is hozott a kispapok számára, ugyanis két új tanár, nevelő kinevezése is megtörtént. Hugyecz János váci egyházmegyés pap lett a szeminárium új prefektusa, Racs Csaba atya pedig római tanulmányai után hazatérve teológiai tanárként vesz részt a pap- és hittanárképzésben. A tanévnyitó során mind az új rektorok, mind a kinevezett elöljárók az Egyházi Törvénykönyv előírásának megfelelően esküt tettek.

Ternyák érsek úr természetesen a növendékekhez is szólt, különösen azokhoz, akik most kezdik meg életüket, tanulmányaikat a háromszáz éves falak között.

Tőlük elsősorban az önmaguk, de társaik felé is megnyilvánuló türelmet és a készséges lelkületet kérte. „Olyanok vagytok, mint a kövek, egymáshoz csiszolódva alakultok” – fogalmazta meg az érsek úr. Törekedniük kell az együttműködésre mind az isteni kegyelemmel, mind az elöljárókkal, akik felelősei felkészülésüknek. A hatékony munkának az is része, hogy a kispapok engedjék magukat formálni a szeminárium által. Az összetartozás és a barátság lékkörének kialakításán fáradozzanak, hiszen későbbi papi életükben is meghatározó lesz ez.

Ternyák érsek úr kérte még a Jézussal való barátság megerősítését, valamint az elkötelezettségben való megújulást. Végül a fiatalokkal való kapcsolattartásra is kérte őket, hiszen korban ők állnak legközelebb hozzájuk. Fontos, hogy a fiatalok találkozzanak olyan elkötelezett kortársakkal, akik felébreszthetik vagy erősíthetik bennük a hivatás iránti érdeklődést.

A tanévnyitó ünnepség a szeminárium dísztermében folytatódott, ahol Dolhai Lajos már rektorként köszöntötte a megjelenteket, majd előadásában a Szentlélek és a teológia, valamint a Szentlélek és a Biblia kapcsolatát elemezte.

Isten Lelke a szentség és az igazság Lelke – fogalmazta meg, amely megszentel és az igazságban vezet. Sokan mégis csak a megszentelésre gondolnak ebből. Ezért nem értékelik a teológiát, az Istenről szóló beszédet, tant. De a Lélek nemcsak megszentel, hanem segít, hogy értelmünkkel felismerjük az isteni igazságokat.

Balog Gyula rektor személyes hangvételű gondolataival a papnevelés, a papi élet felé irányította a hallgatóság figyelmét, időnként reflektálva a saját hivatásában megélt élményekre. A szeminárium folytatása a húsvét felé tartó apostolok közösségének – fogalmazta meg többek között, utalva arra, hogy a tizenkettő életében is több féle szakasz, fázis különböztethető meg, amely sokszor jelen van a mi életünkben is.

Az egri szemináriumban 43 kispap kezdte meg a felkészülést, a váci előkészítő évfolyamon pedig 15 kispap tanul. A Hittudományi Főiskolán – a kispapokon kívül – közel 100 hallgató kezdte meg tanulmányait.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>