Cikkek listázása

Hogyan neveljük nővé leányainkat?

Isten nőnek teremtett – Na de milyennek?

Szerző: Mácsai Kornélia

Ezt a ma nagyon is aktuális kérdést próbálta megválaszolni az a tábor, amelyet a Szív Lelkiségi Központ a Nőkért Alapítvány programjában olyan 13 és 15 év közötti lányoknak szervezett, akik hívő katolikusként szeretnék még jobban megélni női mivoltukat, önmagukat megismerve pedig beteljesíteni az ebből fakadó hivatást. A tábor 2009. július 20. és 27. között a tahi Szív Lelkigyakorlatos Házban volt, ahol számos érdekes program, valamint lelkes társak vártak mindenkit.

Persze ezek még korai kérdéseknek tűnhetnek, hiszen ki gondol arra 12-13 évesen, hogy mit fog majd csinálni, hogyan fog majd élni felnőtt nőként? A kérdés ugyan korai, a „terep” előkészítése viszont annál inkább sürgető: aki most megtanulja elfogadni önmagát, felismerni az Istentől kapott talentumokat és megélni azokat a mindennapokban, az később is jobban oda tud majd figyelni minderre, amikor édesanyaként, feleségként kell helytállnia, értékeket közvetítenie. A szervezők, Mézinger Gabriella és Tyukodi Beáta, a Jézus Szíve Társasága testvérei szerint a mai világban – különösen a média nyomása, valamint „a nemeket összemosó irányzatok, az egyre inkább terjedő torz világszemlélet miatt tartjuk fontosnak a mai világban a nő nőiségét. Egyre gyakrabban találkozunk azzal a jelenséggel, hogy sokan identitásválsággal küszködnek – férfiatlan a férfi, és nőietlen a nő”. Természetesen ez a jelenség nem egyik pillanatról a másikra alakult ki, hiszen „évszázadokon át a család, a közösség, a hagyományok, a vallásos gyökerek segítették a fiatalt abban, hogy önmaga legyen, nővé, illetve férfivá váljon, és betöltse feladatát, hivatását” – mondták. Ez az a természetes közeg, amely szerintük mára fellazult, és a „zavaros keretek” miatt „a hagyományok sokak számára érthetetlenné váltak”. Ebben a közegben – amely gyakran negatív kritikával él azokkal szemben, akik nem így gondolkodnak – különösen nehéz megélni a keresztény hitet. Ezért is jött ennek a tábornak a gondolata, hiszen rá kell ébreszteni a mai lányokat arra, hogy merjék vállalni a nőiségüket és az azzal járó felelősséget. Ahogy Gabriella és Beáta testvérek mondták: „aki belekóstolt abba, hogy Isten teremtette nőnek, illetve férfinak lenni ajándék és lehetőség, az ezt a tapasztalatot, kincset tovább szeretné adni, meg szeretné osztani másokkal.”

Az első tábort tavaly szervezték – akkor együtt voltak a kisebbek és a nagyobbak, később viszont a 16 és 19 éves korosztály egy-egy hétvégére, míg a kisebbek táborokban jöttek össze. Vannak visszajáró „táborozók” is, mint például a 14 éves Zsuzsi, aki Budapestről érkezett Tahiba, és idén a barátnőjét, Klárit is magával hozta. „Azért jöttünk, mert egy vidám hetet szerettünk volna együtt tölteni velünk egyidős lányokkal. Szeretnénk sok lányt megismerni, jól érezni magunkat és közelebb kerülni Istenhez” – mondták. Ők maguk azért örülnek annak, hogy Isten lánynak teremtette őket, mert „egyszer megélhetjük azt, hogy édesanyák leszünk”.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>