Cikkek listázása

Kutatók éjszakája 2009

Mindenkinek, aki megőrizte kíváncsiságát

Szerző: B.L.

Ebben az esztendőben szeptember 25-én rendezik meg Európa szerte, így hazánkban is a kutatók éjszakáját, melyet az Európai Bizottság is támogat. Az elmúlt évek során már hagyománnyá vált a nagy sikerű és sokak által látogatott rendezvénysorozat, amelynek során az érdeklődők olyan kutatási helyekre is bepillanthatnak, ahova máskor nem. Az egész napos, fesztivál jellegű eseménysorozat célja a kutatói életpálya és a tudomány népszerűsítése elsősorban a 10-18 éves diákok körében, valamint a tudományos eredmények népszerűsítése és a tudomány közelítése a társadalomhoz.

2009. szeptember 25-én Európa számos országában egy időben zajlanak tudományos-szórakoztató rendezvények a programsorozat keretében. Itthon az elmúlt évben tizenöt város több mint háromszáz érdekes, színes programmal várta az érdeklődőket.

25-én éjjel Budapesten, Baján, Debrecenben, Egerben, Gödöllőn, Győrött, Hajdúböszörményben, Kőszegen, Martonvásáron, Miskolcon, Mosonmagyaróváron, Nyíregyházán, Pécsett, Piliscsabán, Sárospatakon, Sopronban, Szarvason, Szegeden és Szombathelyen várják nyitott egyetemek és laboratóriumok, kutatóhelyek a világ dolgai és azok miértjei iránt érdeklődőket.

Lesz kőkorszaki öko-büfé, arborétumi bújócska, vulkánépítés, számos látványos fizikai, kémiai és pszichológiai kísérlet, kipróbálható szélcsatorna, repülés-szimulátor, spagettihíd-építés és színielőadások is. Az érdeklődők megismerkedhetnek az intelligens lágy anyagokkal, a táncoló molekulákkal, Budapest éjszakai fényeivel, a rovargyűjtés rejtelmeivel, a növények stresszes és intim életével, a virtuális világgal, az éjszakai égbolttal. A látogatók próbára tehetik nyelvérzéküket, matematikai tehetségüket, ízlelő- és szaglóbimbóikat, tapintásukat, megmutathatják tánctudásukat, valamint nem csak fát, de verset is fabrikálhatnak majd.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>