Cikkek listázása

2009 Szent Gellért-díjasai

A legnagyobb elismerés: a tanítványok helytállása

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Szent Imre ünnepén, november 5-én került sor a Szent Gellért-díjak átadására az egri érsekségen tartott ünnepség keretében. A díjat minden esztendőben olyan pedagógusok kapják, akik az Egri Főegyházmegye valamelyik oktatási intézményében tevékenykednek, és színvonalas oktatói, nevelői munkájukkal, hitéleti tevékenységükkel kiérdemlik ezt az elismerést. Az ünnepségen jelen volt és a díjakat átadta Ternyák Csaba egri érsek, Katona István segédpüspök, Ficzek László irodaigazgató, Juhász Ferenc EKIF-elnök és munkatársai, az oktatási intéz­mények igazgatói és természetesen a kitüntetettek.

A bevezető gondolatokban annak a Klebelsberg Kúnónak a példáját idézte fel Juhász Ferenc atya, aki a trianoni döntés okozta lelki, szellemi, társadalmi válság idején iskolákat alapított, és húsz év alatt egységes, keresztény, magyar nemzetté alakította az országot az iskola és a nevelés által. Mi is kaptunk húsz évet a rendszerváltástól kezdve, hogy magyarabbá, keresztényibbé, öntudatosabbá váljunk – fogalmazta meg.

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében párhuzamot vont Szent Gellért és Szent Imre tanítói-tanítványi kapcsolata és a mai pedagógusok feladata közt. Kiemelte a nevelés fontosságát, és rámutatott, hogy Szent Gellért tevékenységének legnagyobb elismerése maga Imre volt, aki eljutott az életszentségre. A mai pedagógusok legnagyobb elismerése tanítványaik sikere, helytállása. Kitért arra is, hogy bár egyházi iskoláink súlyos anyagi hátrányban vannak, az állam évek óta milliárdokkal tartozik, mégis komoly igény jelentkezik az egyházi iskolák nevelői munkájára. Ezért mond köszönetet a díjazottaknak és rajtuk keresztül a többi pedagógusnak is.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>