Cikkek listázása

Interjú Takács Attila családapával, zeneszerzővel

Ha Isten Fiát szívedbe fogadod

Szerző: Horváth István Sándor

Száguldó gyorsvonatként szalad velünk a december. Az advent szó időnként figyelmeztető jelzésként ugyan megüti fülünket, de úgy véljük, hogy nem nekünk, hanem másoknak szól. Karácsony estéjén valaki hirtelen meghúzza a vészféket, váratlanul megállunk, s ránk szakad az ünnep és jobb esetben a hó is. Mire felocsúdnánk meglepettségünkből, már robog is tovább velünk a szerelvény… Interjúnkban Takács Attila zeneszerzőt kérdeztük az adventi készületről és Jézus születésének családi ünnepéről.

– Meg lehet-e állni, és lehet-e ünnepelni másként?

– Mivel magam is a vasútnál dolgozom, tetszik a szemléletes hasonlat a száguldó vonat vészfékezéséről. Valóban, sajnos sokak számára ilyen váratlanul érkezik el az ünnep. Nincs adventjük, csak decemberük. A mindennapok rohanása csak fokozódik az ünnep közeledtével, amikor egyre kevesebb idő van az ajándékvásárlásra. A lényegről közben könnyen megfeledkezünk. Manapság már az is jónak számít, ha valakinek a családi szeretet ünnepe a karácsony, de azt már kevesen értik meg, hogy Isten hozzánk érkező szeretetét kellene felismernünk, elfogadnunk, mert csak ebből születhet meg és táplálkozhat a családi szeretet.

Sokan a feldíszített karácsonyfa előtt döbbennek rá arra, hogy itt az ünnep. De üresnek érzik az ünnepet, az ünneplést. Pedig talán önmaguk üresek. És akkor elkezdenek nosztalgiázva visszaemlékezni gyermekkoruk meghitt karácsonyaira. Jönnek a szokásos siránkozások, hogy régen milyen szép volt. De ha valaki nem tett semmit azért, hogy szebb legyen számára és családja számára a karácsony, akkor mit vár? Meggyőződésem, hogy meg lehet élni a karácsonyt szépen is, de azért tennünk kell.

– Mit javasol tehát a késői bánkódás és siránkozás helyett?

– Ha nem akarunk a karácsonyfa előtt döbbenten állni és nem akarjuk, hogy hiányérzetünk legyen, akkor az Egyház jól bevált, több évszázados gyakorlata szerint tartsuk meg az adventet. Nem kell itt új dolgokat kitalálni! A feladatunk egészen egyszerű: arra használjuk az adventet, amire való, tehát az Isten Fiára való várakozásra és a lelki felkészülésre. Lényeges, hogy valóban az Isten Fiát várjuk, és ne a meglepetésajándékokat vagy a szép fenyő látványát. A Gyermekkel való találkozásra készüljünk és ne a nagy ünnepi vacsorára. Érdemes adventben megállnunk. Ha vasárnaponként sikerül pár percre összegyűjteni a család minden tagját egy közös alkalomra, amelyen meggyújtják az adventi koszorú gyertyáit, s ilyenkor sikerül még közösen imádkozni is egy keveset, biztosan szebb lesz a karácsony, hiszen lelkileg készülünk rá.

– A gazdasági válság miatt sok családban szegényebb lesz idén a karácsony.

– Igen, ez várható. De ez ne keserítsen el senkit! Inkább lássuk meg az ebben rejlő nagy lehetőséget! Mit tudunk adni a pénzzel megvásárolható dolgok helyett? Ha nincs sok pénzünk, vagy kevesebb jut ajándékokra, mint a korábbi években, akkor legyünk leleményesek! Számos ajándék létezik, ami nem kerül pénzbe, de mégis nagy örömet szerezhetünk vele másoknak, hiszen szeretetünkről tanúskodnak. Isten igazi ajándéka, a betlehemi gyermek, éppen azért értékes számunkra, mert Isten szeretetéről tanúskodik.

– És milyen a zeneszerző karácsonya?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>