Cikkek listázása

Interjú Takács Attila családapával, zeneszerzővel

Ha Isten Fiát szívedbe fogadod

Szerző: Horváth István Sándor

Száguldó gyorsvonatként szalad velünk a december. Az advent szó időnként figyelmeztető jelzésként ugyan megüti fülünket, de úgy véljük, hogy nem nekünk, hanem másoknak szól. Karácsony estéjén valaki hirtelen meghúzza a vészféket, váratlanul megállunk, s ránk szakad az ünnep és jobb esetben a hó is. Mire felocsúdnánk meglepettségünkből, már robog is tovább velünk a szerelvény… Interjúnkban Takács Attila zeneszerzőt kérdeztük az adventi készületről és Jézus születésének családi ünnepéről.

– Meg lehet-e állni, és lehet-e ünnepelni másként?

– Mivel magam is a vasútnál dolgozom, tetszik a szemléletes hasonlat a száguldó vonat vészfékezéséről. Valóban, sajnos sokak számára ilyen váratlanul érkezik el az ünnep. Nincs adventjük, csak decemberük. A mindennapok rohanása csak fokozódik az ünnep közeledtével, amikor egyre kevesebb idő van az ajándékvásárlásra. A lényegről közben könnyen megfeledkezünk. Manapság már az is jónak számít, ha valakinek a családi szeretet ünnepe a karácsony, de azt már kevesen értik meg, hogy Isten hozzánk érkező szeretetét kellene felismernünk, elfogadnunk, mert csak ebből születhet meg és táplálkozhat a családi szeretet.

Sokan a feldíszített karácsonyfa előtt döbbennek rá arra, hogy itt az ünnep. De üresnek érzik az ünnepet, az ünneplést. Pedig talán önmaguk üresek. És akkor elkezdenek nosztalgiázva visszaemlékezni gyermekkoruk meghitt karácsonyaira. Jönnek a szokásos siránkozások, hogy régen milyen szép volt. De ha valaki nem tett semmit azért, hogy szebb legyen számára és családja számára a karácsony, akkor mit vár? Meggyőződésem, hogy meg lehet élni a karácsonyt szépen is, de azért tennünk kell.

– Mit javasol tehát a késői bánkódás és siránkozás helyett?

– Ha nem akarunk a karácsonyfa előtt döbbenten állni és nem akarjuk, hogy hiányérzetünk legyen, akkor az Egyház jól bevált, több évszázados gyakorlata szerint tartsuk meg az adventet. Nem kell itt új dolgokat kitalálni! A feladatunk egészen egyszerű: arra használjuk az adventet, amire való, tehát az Isten Fiára való várakozásra és a lelki felkészülésre. Lényeges, hogy valóban az Isten Fiát várjuk, és ne a meglepetésajándékokat vagy a szép fenyő látványát. A Gyermekkel való találkozásra készüljünk és ne a nagy ünnepi vacsorára. Érdemes adventben megállnunk. Ha vasárnaponként sikerül pár percre összegyűjteni a család minden tagját egy közös alkalomra, amelyen meggyújtják az adventi koszorú gyertyáit, s ilyenkor sikerül még közösen imádkozni is egy keveset, biztosan szebb lesz a karácsony, hiszen lelkileg készülünk rá.

– A gazdasági válság miatt sok családban szegényebb lesz idén a karácsony.

– Igen, ez várható. De ez ne keserítsen el senkit! Inkább lássuk meg az ebben rejlő nagy lehetőséget! Mit tudunk adni a pénzzel megvásárolható dolgok helyett? Ha nincs sok pénzünk, vagy kevesebb jut ajándékokra, mint a korábbi években, akkor legyünk leleményesek! Számos ajándék létezik, ami nem kerül pénzbe, de mégis nagy örömet szerezhetünk vele másoknak, hiszen szeretetünkről tanúskodnak. Isten igazi ajándéka, a betlehemi gyermek, éppen azért értékes számunkra, mert Isten szeretetéről tanúskodik.

– És milyen a zeneszerző karácsonya?

– Nekem sajnos karácsony táján nincs időm kicsi betlehemet készíteni. Előttünk van még a Kisjézus-várás, jó néhány fellépés a templomi ifjúsági kórussal az adventi időben. Én a fiaimnak úgymond élő betlehemet készítek, amióta csak élnek. Régebben csak szemlélői voltak az eseményeknek, mostanában már résztvevői. Nem kérdés, hogy hol töltik az idejüket, mert egyedül nem hagyjuk őket otthon több órára, amíg a próbák tartanak, tehát jönnek velünk. Pár éve ők is beálltak a szereplők közé, hol pásztornak, hol királynak. Mostanában talán a zenészek közé is. Erővel nem akartam belőlük sem énekest, sem zenészt faragni, nehogy elmenjen a kedvük tőle. A lehetőséget viszont megkapták, hogy részt vegyenek a munkámban. A Téren és időn át Betlehembe albumon a pásztorok szerepét énekeltem együtt a két fiammal. Az új lemezen (Advent legszebb ajándéka) a Szent Család vasárnaphoz kapcsolódó dalát énekeljük közösen családommal. Ha nem tudok mindig otthon lenni velük, mert kevés a szabadidőm, legalább ők legyenek velem és ha lehet, ezt szívesen tegyék, ne kényszerből.

Másoknak szeretnék örömet szerezni, s szebbé tenni ünnepüket. Sok családban szánkózni viszik a gyerekeket, amíg valaki odahaza feldíszíti a fenyőfát és elhelyezi az ajándékokat. Akkor inkább hozzák a templomi betlehemes játékra a gyerekeket! Nézzék meg a többi gyerek szereplését! A templomi élmény után jöhet az otthoni. Hogy ne legyen meghasonlás a gyermekben, ügyelni kell arra, hogy ne csak a templomi Kisjézus-várás, hanem az otthoni, családi ünneplés is Jézusról szóljon.

– Miért fontos a családok számára, hogy a Gyermek Jézus legyen az ünneplés középpontja?

– A Gyermek Jézus maga a szeretet. Isten szeretetéből született. A családok számára ezért Jézus születése az ünnep lényege. Sajnos sokak számára manapság már csak az ajándékozásról szól a karácsony. Az emberek azzal vannak elfoglalva, hogy kinek mit adjanak, kitől mit kapnak. A gyermekeknek ez rossz példa. Karácsonykor az egymás iránti szeretet adja meg az ünnep értékét. Ez pedig ajándékban nehezen mérhető. Ezért törekedjünk, hogy Jézust várjuk az advent során. Hogy karácsonykor ő legyen az örömünk középpontjában. Az ő békéje szálljon családunkra, az általa érkező szeretet töltsön el bennünket.

„Úgy várd, hogy lélekben mindennap vele légy!

Úgy várd, ahogy soha senkit sem vártál még!

Ha várod, advent legszebb ajándékát kapod,

Ha Isten Fiát szívedbe fogadod.”

– A legújabb mű, ami az Advent legszebb ajándéka címet kapta, hogyan szolgálja a felkészülést az adventi időben?

– Advent során lélekben fel kell készülnünk Jézus születésére, hogy megfelelően fogadjuk őt karácsonykor. Ő a szeretet, a jóság példája számunkra, és karácsonykor mindenkinek e kettő elérése a feladata. Ellentétben a korábbi albummal, ez a lemez nem Jézus születésének történetéről szól, hanem az adventi és karácsonyi evangéliumok üzenetét dolgozza fel a zene nyelvén. Az első négy tehát az adventi vasárnapokra szól. Az ötödik daltól a karácsonyi ünnepkörre szánt énekek következnek. A karácsonyi titok meghirdetése az angyalok énekével kezdődött. Ezt a titkot nem lehet elrejteni. Ezt az örömöt nem szabad eltitkolni. Mi is odaállunk tehát az angyalok közé, hogy velük együtt énekelve, ujjongó örömmel kiáltsuk a világ minden embere felé: Ma éjjel a Kisjézus megszületett!

– A dalok tehát az evangéliumi örömhírt közvetítik. Mondhatjuk, hogy tulajdonképpen zenés evangelizáció ez?

– Igen, pontosan erről van szó. Az evangéliumok a keresztény ember életéhez nélkülözhetetlen tanítások. Útmutatást adnak, hogy hogyan éljük életünket. A mai világban nagyon fontos lenne, ha mindenki egy kicsit e tanítások alapján élné életét. Ma, amikor az emberek az önmegvalósításukkal vannak elfoglalva és saját anyagi gyarapodásukkal törődnek, észre kellene venniük, hogy az ember társas lény, közösségben él. Egyedül nagyon magányosak leszünk. Közösségben pedig nincs helye az önzésnek, csak mértékkel lehet ezen vágyainknak élni, és néha fel kell adnunk saját elképzeléseinket. Fontos, hogy az evangélium mindenkihez eljusson. E feladatnak egyfajta módja az énekekbe beleírt tanítás. Hisz a zene sokak számára kifejezőbb lehet még a szavaknál is.

– Krisztus evangéliuma viszont nem egyetlen napra szól, hanem egy egész életre.

– Nekem is vannak olyan ismerőseim, akik nem vallásosak. De a karácsony mégis fontos számukra. Ilyenkor ők is minden esztendőben eljönnek a templomba. Az ő számukra ez az egyetlen élmény az év folyamán, ami vallási élménynek nevezhető. Szeretném, ha kiszélesedne számukra az az idő, amikor ilyen élmények érik őket.

Nagyon örülök annak, hogy a kórussal az evangelizáció irányába indultunk el. Így nem csak magunknak és saját plébániánk híveinek énekelhetünk, hanem eljutunk sok helyre. Mindenhová Jézus örömhírét szeretnénk elvinni. Őszintén és lelkesen. Érezzék meg minél többen, hogy milyen nagy öröm az, ha valaki Isten Fiát szívébe fogadja!

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>