Cikkek listázása

Karácsonyi készülődés az Örök Városban

Szerző: Bókay László

A keresztény világban mindenhol készülnek Jézus születésnapjára, a karácsonyra, így természetesen Róma, az Örök Város is ünnepi lázban ég. A fogyasztói társadalom az emberekre erőlteti a vásárlás, a lehetőségeinkhez képest nagy értékű ajándékok beszerzésének kényszerét, melyet ebben az esztendőben a reklámokkal – a gazdasági válság miatt – már jóval advent előtt kezdtek belénk sulykolni. Nehéz a média „támadásának” ellenállni. Van azonban egy állam – az egyházi, mely bár készül az ünnepre, mégsem a fogyasztásra, a pénz herdálására helyezi a hangsúlyt, hanem az ünnep lényegére – Jézus születésére.

A betlehemi jászol állításának hagyománya Szent Ferenc nevéhez fűződik, aki egykor élőképben jelenítette meg Jézus születését. A Vatikánban a karácsony közeledtének nélkülözhetetlen jele, hogy a Szent Péter tér egy részét lezárják, azt eltakarják paravánokkal a kíváncsi tekintetek elől, és felállítják a pápai állam betlehemét. 1982 óta II. János Pál pápa kifejezett kérésére hatalmas karácsonyfát is állítanak mellé, melyet – immár hagyományként – minden esztendőben más-más európai ország adományoz a Szentatyának. Küldött már „ajándékot” több olaszországi tartomány, Ausztria és Csehország, de érkezett hatalmas fenyő Erdélyből is. Ebben az esztendőben Belgium küldi a fenyőfát a térre, melyet október elején választottak ki Spa városa közelében. A harminc méter magas, körülbelül 14 tonna súlyú fenyőfát az Ardennek erdőiből november 23-án vágták ki és szállították Rómába. A fa korát körülbelül kilencven évre becsülik, törzsének átmérője pedig kétszázhatvan centiméter.

A vatikáni karácsonyfát a fehér lámpafüzér mellett mintegy kétezer arany- és ezüstszínű üveggömb díszíti, csúcsán fehér csillag ragyog. Külön kis ünnepség keretében szokták advent harmadik vasárnapjának előestéjén meggyújtani a fán az égőket, ám a betlehem megtekintésére szentestéig várnia kell Róma népének, az odalátogató zarándokoknak és a kíváncsiskodó turistáknak. Az utóbbi időben az ünnepek elmúltával „újrahasznosítják” a fát – melyből játékokat és kerti bútorokat készítenek.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>