Cikkek listázása

Február 14.: Szent Cirill és Metód ünnepe

Példájuk és imájuk segítsen minket

Szerző: Körössy László

A szlávok apostolait 1980-ban nyilvánította II. János Pál pápa Európa társvédőszentjeivé. Ezzel a Szentatya arra emlékeztette az európaiakat, hogy Európa az Uráltól az Atlanti-óceánig terjed; egy, oszthatatlan és keresztény: benne germánokkal, szlávokkal, latin és más népekkel együtt.

Szent Cirill és Metód ünnepét 1880-ban vették fel a római naptárba, 1969 óta február 14-én emlékezünk rájuk.

Konsztantinosz (szerzetesi nevén Cirill) és Methodiosz (Metód) a görögországi Thesszalonikiben született a 9. század elején. Cirill Konstantinápolyban tanult, az akadémián filozófiával foglalkozott, tanszéket is vezetett. A Hagia Szofia (Szent Bölcsesség) -székesegyházban volt könyvtáros, majd kolostorba vonult. Metód Kis-Ázsia nyugati partján egy szlávok lakta terület kormányzója volt, később ő is szerzetes lett.

A testvérpár a 9. század második felében Rasztiszláv fejedelem hívására Morvaországban térített Róma jóváhagyásával. A nyugati szláv törzsek, amelyek a népvándorlás után letelepültek és megalkották a nagy morva birodalmat, a 9. század elején magas színvonalú politikai és kulturális életet éltek. Készek voltak a kereszténység elfogadására, de ha a germán területről érkező misszionáriusok térítik meg őket, az politikai függőséget is jelentett volna. Ezért Rasztiszláv, a birodalom uralkodója a kereszténységnek olyan formáját kereste, amely országa és a szláv népek önállóságát nem fenyegeti.

A művelt szerzetes testvérpár görög betűkből írásjeleket alkotott, amelyekkel a szláv szavak leírhatók, így a Szentírás egyes részeit és a szertartáskönyveket lefordíthatták szláv nyelvre. Ez az úgynevezett glagolita írás, a cirill betűket csak utódaik alkották meg. Cirill és Metód a szláv nyelvű liturgiát először a morva szlávok, majd a pannóniai (dunántúli) szlovének és a Visztula menti nyugati szlávok között alkalmazta.

A szláv nyelvű liturgia mellett önálló egyházszervezetet is létrehoztak. Az óegyházi szláv nyelvű liturgia a mai napig a testvérpárnak köszönheti továbbélését az orosz, az ukrán, a szerb és a bolgár görög keleti egyházakban.

A görög misszió lelke Cirill volt, korának egyik legműveltebb görögje. Halála után Metód lépett előtérbe, aki tizenhat éven keresztül védelmezte ellenségeivel szemben pannon-morva egyháztartományát. A történeti írásokból kirajzolódik nemes, önzetlen alakja. Metód Kr. u. 885 virágvasárnapján hunyt el.

II. János Pál pápa 2001. május 5-én az athéni olimpiai központ sportpalotájában tartott szentmise homíliájában Cirill és Metód érdemeit sorolva így fogalmazott: Példájuk és imádságuk segítsen minket, hogy egyre jobban megfeleljünk az inkulturáció követelményének, s örülni tudjunk Krisztus Egyháza sokféle arca szépségének!

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>